“Πέστε στο έδαφος, βιντεοσκοπείστε…”

"Πέστε στο έδαφος, βιντεοσκοπείστε...". Αυτή τη φράση ακούν οι ύποπτοι πριν τη σύλληψη στην Καλιφόρνια.

Οι αστυνομικοί φορούν πλέον ειδικά προσαρμοσμένες κάμερες στα γυαλιά ηλίου και ενημερώνουν τους ελεγχόμενους ότι βιντεοσκοπούνται!

Ο λοχίας Chris Hice βλέπει την κάμερα ως ένα είδος προστασίας, ένα μέτρο που αστυνομεύει την αστυνομία...

Οι κάμερες εισήχθησαν το Φεβρουάριο του 2012 και ο αριθμός των καταγγελιών σε βάρος αστυνομικών μειώθηκαν κατά 88% σε σύγκριση με τους προηγούμενους 12 μήνες. Η χρήση βίας μειώθηκε σχεδόν κατά 60% κατά την ίδια περίοδο.

Στο Rialto της Καλιφόρνια το Αστυνομικό Τμήμα πιστεύει ότι είναι ένα παράδειγμα προς μίμιση και δείχνει πόσο αποτελεσματικές είναι οι κάμερες. Ξεκινώντας μάλιστα την 1 Σεπτεμβρίου οι 66 ένστολοι αξιωματικοί θα διαθέτουν κάμερα.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας, πιστεύει ότι οι κάμερες μπορούν να προσφέρουν περισσότερα οφέλη και η υπηρεσία προσπαθεί τώρα να διαπιστώσει αν μπορεί το βίντεο να χρησιμοποιηθεί ως αποδεικτικό στοιχείο στο δικαστήριο.

"Όταν βάζετε μια κάμερα σε ένα αστυνομικό, τείνει να συμπεριφέρεται λίγο καλύτερα" ανέφερε ο Chief Farrar. "Και αν ένας πολίτης γνωρίζει ότι ο αξιωματικός φοράει κάμερα, τότε οι πιθανότητες είναι ο πολίτης θα συμπεριφερθεί λίγο καλύτερα" προσθέτει.

Παρά τις ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και το κόστος, το πιθανότερο είναι οι περισσότεροι πολίτες σε όλη τη χώρα να βρεθούν σύντομα αντιμέτωποι με την κάμερα.

Πάντως δεν είναι λίγοι αυτοί που βλέπουν το σύστημα ως την τελευταία εισβολή του Big Brother.

"Το θέμα της κάμερας στο σώμα ανοίγει σίγουρα μέχρι περισσότερα ερωτήματα από αυτά που απαντά," Raymond W. Kelly, ο επίτροπος στο Αστυνομικό Τήμα της Νέας Υόρκης.