Στο τραπέζι μπαίνει επίσημα η επέμβαση των δυτικών χωρών στη Συρία μετά τις εικόνες φρίκης από την επίθεση με χημικά.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς εγείρει την προοπτική χρήσης στρατιωτικής βίας κατά του καθεστώτος Άσαντ εάν επιβεβαιωθεί ότι όντως έγινε χρήση χημικών όπλων σε βάρος των πολιτών της Συρίας.
Εάν οι καταγγελίες επιβεβαιωθούν "χρειαζόμαστε αντίδραση της διεθνούς κοινότητας αντίδραση στρατιωτικής βίας", είπε.
Ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε στον Μπαν Γκι-μουν "τη συναισθηματική φόρτιση που προκάλεσαν στη Γαλλία οι σφαγές της νύχτας της 20ής προς την 21η Αυγούστου στη Συρία και η πιθανή χρήση χημικών όπλων". Είναι η πρώτη φορά που η γαλλική προεδρία χρησιμοποιεί τον όρο "πιθανή χρήση χημικών όπλων".
Η χρήση χημικών όπλων στη Συρία, εφόσον αποδειχθεί, είναι "ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας" που θα έχει "σοβαρές συνέπειες, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν προσθέτοντας ότι "δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο" στη διερεύνηση της υπόθεσης.
"Οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων, οπουδήποτε, από οποιονδήποτε και σε οποιεσδήποτε συνθήκες, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Ένα τέτοιο έγκλημα εναντίον της ανθρωπότητας θα είχε σοβαρές συνέπειες γι' αυτόν που το διέπραξε", δήλωσε ο Μπαν στο περιθώριο μιας από καιρό προγραμματισμένης συνόδου στη Σεούλ.
Ο ίδιος χαρακτήρισε τις πληροφορίες για επιθέσεις με χημικά όπλα στη Συρία "πολύ ανησυχητικές και σοκαριστικές".
"Είναι μια σοβαρή πρόκληση για τη διεθνή κοινότητα στο σύνολό της και για την ανθρωπότητα στην οποία από κοινού ανήκουμε, πολύ περισσότερο που αυτό συνέβη ενώ η αποστολή των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ βρισκόταν στη χώρα", πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας.
Μια ομάδα επιθεωρητών του ΟΗΕ βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη Συρία και ο Μπαν Κι-μουν κάλεσε τις αρχές της χώρας να συνεργαστουν σε μια έρευνα για τις επιθέσεις αυτές, που φέρεται ότι πραγματοποιήθηκαν κοντά στη Δαμασκό.
"Δεν μπορώ να σκεφτώ κανένα καλό λόγο για τον οποίο οποιοδήποτε μέρος --η κυβέρνηση ή οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης-- θα μπορούσε να αρνηθεί την ευκαιρία να αναζητηθεί η αλήθεια στην υπόθεση αυτή", δήλωσε.
"Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο", υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας, ο οποίος ζήτησε από την Ύπατη εκπρόσωπό του για τον αφοπλισμό, την Άντζελα Κέιν, να μεταβεί αμέσως στη Δαμασκό.
Η συριακή αντιπολίτευση κατηγόρησε προχθές Τετάρτη το καθεστώς ότι σκότωσε περισσότερους από 1.300 ανθρώπους με χημικά όπλα κοντά στη Δαμασκό. Η κυβέρνηση το αρνείται επισήμως.
Ένα εκατομμύρια παιδιά πρόσφυγες
Ο αριθμός των παιδιών που έχουν γίνει πρόσφυγες στο εξωτερικό εξαιτίας του εμφυλίου πολέμου στη Συρία έφθασε σήμερα το ένα εκατομμύριο, ενώ άλλα δύο εκατομμύρια είναι εκτοπισμένα στο εσωτερικό της χώρας τους, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ.
"Αυτό το εκατομμυριοστό παιδί πρόσφυγας δεν είναι ένας αριθμός όπως οι άλλοι, είναι ένα πραγματικό παιδί, ξερριζωμένο από την εστία του, ίσως ακόμη κι από την οικογένειά του, αντιμέτωπο με τη φρίκη", δήλωσε ο διευθυντής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του παιδιού (UNICEF) Άντονι Λέικ σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα στη Γενεύη.
Τα παιδιά αποτελούν τουλάχιστον το ήμισυ του συνόλου των σύρων προσφύγων, σύμφωνα με τους αριθμούς του ΟΗΕ.
Τα περισσότερα έχουν βρει καταφύγιο στο Λίβανο, την Ιορδανία, την Τουρκία, το Ιράκ και την Αίγυπτο, όμως είναι ολοένα και περισσότερα αυτά που καταφεύγουν στη Βόρεια Αφρική και την Ευρώπη.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΟΗΕ, οι σύροι πρόσφυγες ηλικίας κάτω των 11 ετών ανέρχονται σε 740.000.
"Αυτό που διακυβεύεται δεν είναι τίποτε λιγότερο από την επιβίωση και την ευημερία μιας γενιάς αθώων", δήλωσε από την πλευρά του ο Αντόνιο Γκουτέρες, Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
"Οι νέοι στη Συρία χάνουν τις εστίες τους, τις οικογένειές τους και το μέλλον τους. Ακόμη κι αφού διασχίσουν τα σύνορα, παραμένουν ψυχικά τραυματισμένοι, καταπτοημένοι και έχουν ανάγκη ένα λόγο για να ελπίζουν", πρόσθεσε.
Εξάλλου, στο εσωτερικό της Συρίας, περισσότερα από δύο εκατομμύρια παιδιά έχουν εκτοπιστεί για να ξεφύγουν από τις μάχες.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την αρχή των συγκρούσεων, πριν από δύο χρόνια. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται 7.000 παιδιά.
Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ακόμη πως 3.500 παιδιά έχουν καταφύγει στην Ιορδανία, το Λίβανο και το Ιράκ χωρίς να συνοδεύονται από κάποιο συγγενικό τους πρόσωπο.
Η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες έχει καταφέρει να καταγράψει κάθε παιδί πρόσφυγα με το όνομά του. Η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ βοηθάει επίσης τις μητέρες που γέννησαν στην εξορία να πάρουν πιστοποιητικά γέννησης για τα παιδιά τους ώστε αυτά να μην γίνουν απάτριδες.