Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Συρία

Συνεδριάζει απόψε εκτάκτως το συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την δραματική κατάσταση στη Συρία, έπειτα από αίτημα της  Γαλλίας,της Βρετανίας, των  ΗΠΑ, του το Λουξεμβούργου και της Νότιας Κορέας, προκειμένου να εξετάσει  τις καταγγελίες της συριακής αντιπολίτευσης για χρήση χημικών όπλων εκ μέρους του στρατού,στα προάστια της Δαμασκού.

ΗΠΑ, Τουρκία και Βρετανία δηλώνουν ότι έχουν στα χέρια τους στοιχεία που αποδεικνύουν τη χρήση χημικών σε Συριακό έδαφος, δεν είναι όμως σε θέση να γνωρίζουν από ποια πλευρά έχει γίνει. 

Επιθεωρητές του ΟΗΕ βρίσκονται στην Δαμασκό για να εξετάσουν παλαιότερες καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων αλλά δεν έχουν πάρει έγκριση από το καθεστώς για να επισκεφθούν την Γούτα, την σημερινή εκατόμβη θυμάτων. 

Για αυτό το λόγο, Γαλλία,  Σουηδία και Αραβικός Σύνδεσμος ζητούν να δοθεί αμέσως πρόσβαση στους επιθεωρητές του ΟΗΕ .Σε ανάλογο κλίμα και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, ζήτησε την πλήρη πρόσβαση των επιθεωρητών, στο σημείο της επίθεσης.

Με τον Μπαράκ Ομπάμα να έχει ξεκαθαρίσει ότι η χρήση χημικών αποτελεί κόκκινη γραμμή, ο Λευκός Οίκος εξέφρασε την ανησυχία του για τις πληροφορίες και ζήτησε από τον ΟΗΕ να ερευνήσει το ζήτημα.

Οι σημερινές εικόνες από τα εκατοντάδες θύματα της επίθεσης με νευροτοξικά αέρια σε άμαχο πληθυσμό -ανάμεσα τους βρέφη και παιδιά-  έχουν σοκάρει την παγκόσμια κοινή γνώμη. 

Η συριακή αντιπολίτευση αναφέρει πως τα θύματα ξεπερνούν τα 1300. Αν ο αριθμός αυτός επιβεβαιωθεί, τότε θα πρόκειται για την μεγαλύτερη επίθεση με χημικά όπλα εναντίων ανθρώπων τις τελευταίες δεκαετίες. 

Το καθεστώς Άσαντ αρνείται κατηγορηματικά την ευθύνη και κάνει λόγο για προπαγάνδα κατά του καθεστώτος,  βρίσκοντας υποστήριξη στον μοναδικό της σύμμαχο, τη Ρωσία. 

Απαντώντας έμμεσα, Ο Βρετανός ΥΠΕΞ Ουίλιαμ Χέιγκ, δήλωσε ότι ευελπιστεί πως οι υποστηρικτές του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ σε διεθνές επίπεδο "θα αφυπνισθούν και θα αντιληφθούν την εγκληματική και βάρβαρη φύση του".

 

 

Προσοχή:  Το βίντεο, που έδωσε στη δημοσιότητα η αντιπολίτευση της Συρίας, περιλαμβάνει αμοντάριστα πλάνα από τα θύματα των επιθέσεων και οι εικόνες είναι ωμές και σοκαριστικές.