Φρίκη στις φυλακές της Βόρειας Κορέας

Το Εξπρές του Μεσονυκτίου ωχριά μπροστά στις εκτελέσεις και τα βασανιστήρια που γίνονται στις φυλακές της Βόρειας Κορέας.

 Αποστάτες διαφωνούντες και πρώην κρατούμενοι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, μίλησαν ενώπιον μιας Επιτροπής Έρευνας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που άρχισε το έργο της στην πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας σήμερα και περιέγραψαν την φρίκη που επικρατεί στα σωφρονιστικά ιδρύματα της κομμουνιστικής Βόρειας Κορέας.

"Μια μητέρα αναγκάστηκε να σκοτώσει το ίδιο της το παιδί..." 

Η Επιτροπή άκουσε μαρτυρίες για το πώς οι φρουροί έκοψαν το δάχτυλο ενός άνδρα, το πώς ανάγκασαν κρατούμενους να τρώνε βατράχια και το πώς ανάγκασαν μια μητέρα να σκοτώσει το παιδί της.

"Δεν είχα την παραμικρή ιδέα. . . Νόμιζα ότι όλο το χέρι θα κοβόταν στον καρπό, έτσι ένιωσα ευτυχής κι ευγνώμων που μου έκοψαν μόνο ένα δάχτυλο", κατέθεσε ο Σιν Ντονγκ-χιούκ, ο οποίος τιμωρήθηκε με αυτόν τον τρόπο διότι του έπεσε μια ραπτομηχανή.

Γεννημένος σε μια φυλακή που ονομάζεται Στρατόπεδο 14, κι αφού αναγκάστηκε να παρακολουθήσει την εκτέλεση της μητέρας και του αδελφού του που κατέδωσε ο ίδιος για να επιβιώσει, ο Σιν είναι ίσως ο πιο γνωστός αποστάτης και επιζήσας των στρατοπέδων.

Η Τζι Χίον-α, 34 ετών, είπε στην Επιτροπή ότι την πρώτη ημέρα της φυλάκισής της, το 1999, ανακάλυψε ότι τα παστά βατράχια ήταν ένα από τα ελάχιστα πράγματα που υπήρχαν για να φάει.

"Όλων τα μάτια ήταν βαθουλωμένα. Όλοι έμοιαζαν σαν ζώα. Βατράχια ήταν κρεμασμένα από τα κουμπιά των ρούχων τους, σε πλαστικές σακούλες, με το δέρμα γδαρμένο. Έτρωγαν παστά βατράχια και το ίδιο έκανα κι εγώ", δήλωσε η Τζιν.

Η ίδια, μιλώντας χαμηλόφωνα, πήρε μια βαθιά ανάσα πριν περιγράψει λεπτομερειακά πώς μια μητέρα αναγκάστηκε να σκοτώσει το ίδιο της το παιδί.

"Ήταν η πρώτη φορά που έβλεπα νεογέννητο κι ένιωθα χαρούμενη. Αλλά ξαφνικά ακούστηκαν βήματα και ένας φρουρός μπήκε και είπε στην μητέρα να αναποδογυρίσει το βρέφος και να το τοποθετήσει μέσα σε ένα μπολ με νερό. Η μητέρα εκλιπαρούσε το φρουρό να τη λυπηθεί, αλλά εκείνος συνέχισε να την χτυπάει. Έτσι η μητέρα, με τα χέρια να τρέμουν, έβαλε το μωρό με το πρόσωπο προς κάτω μέσα στο νερό. Το κλάμα του σταμάτησε και μια φυσαλίδα έφθασε στην επιφάνεια καθώς πέθαινε. Μια γιαγιά που είχε ξεγεννήσει το μωρό το έβγαλε σιωπηλά έξω". 

Υπολογίζεται ότι στις φυλακές και σε στρατόπεδα κρατουμένων στη Βόρεια Κορέα είναι έγκλειστοι 150.000-200.000 άνθρωποι. Άνθρωποι που έχουν αποσκιρτήσει από τη χώρα λένε ότι πολλοί από τους κρατούμενους υποσιτίζονται ή εξαναγκάζονται να εργάζονται μέχρι θανάτου.

Οι ελπίδες

Είναι η πρώτη φορά που εξετάζεται η κατάσταση όσον αφορά την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βόρεια Κορέα από μια επιτροπή ειδικών και ο  Σιν πιστεύει πως η Επιτροπή αυτή του ΟΗΕ είναι ο μόνος τρόπος να βελτιωθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα στην απομονωμένη και φτωχή χώρα.

Η Βόρεια Κορέα, που κυβερνάται για τρίτη γενιά από ένα μέλος της οικογένειας Κιμ –που ίδρυσε την Λαϊκή Δημοκρατία– διαψεύδει ότι παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, αρνείται να αναγνωρίσει την δικαιοδοσία της Επιτροπής και αρνήθηκε την πρόσβαση στους ερευνητές της.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν, 30 ετών, δεν έχει αφήσει να διαφανεί καμιά πρόθεση να αλλάξει τα άκαμπτα χαρακτηριστικά του καθεστώτος του πατέρα του Κιμ Γιονγκ Ιλ, και του παππού του Κιμ Ιλ Σουνγκ.

Ελάχιστοι αναμένουν ότι η Επιτροπή θα επηρεάσει την κατάσταση όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, αν και θα συμβάλει να δοθεί δημοσιότητα σε μια εκστρατεία που είναι ελάχιστα γνωστή σε διεθνές επίπεδο. 

Ελάχιστο πάντως ήταν το ενδιαφέρον στη Σεούλ, όπου μόλις μερικές δεκάδες άνθρωποι, κυρίως δημοσιογράφοι, παρακολούθησαν τις ανοικτές για το κοινό εργασίες της επιτροπής στο πανεπιστήμιο της πόλης.