Επιστροφή από τις διακοπές με το βλέμμα στην τρόικα

Τα προαπαιτούμενα εν όψει του ελέγχου της Τρόικας, που θα βρίσκεται στην χώρα μας στις 21 Σεπτεμβρίου, είναι το αντικείμενο της ευρείας σύσκεψης πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων, που έχει συγκαλέσει για σήμερα στις 10:00 ο πρωθυπουργός, κ. Αντώνης Σαμαράς.

Ο πρωθυπουργός επέστρεψε στην Αθήνα από τις σύντομες διακοπές του και συγκάλεσε τη σύσκεψη.

Ο πρωθυπουργός θέλει να σηματοδοτήσει την επιστροφή της κυβέρνησης σε εντατικούς ρυθμούς μετά τις ολιγοήμερες διακοπές καθώς επίσης ότι δεν υπάρχει περιθώριο καθυστερήσεων ή ολιγωρίας σε ότι αφορά τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

Ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει ειδικά στο κρίσιμο θέμα των μετακινήσεων των δημοσίων υπαλλήλων οι κατάλογοι από τα υπουργεία να βρίσκονται στα χέρια του αρμόδιου υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης μέχρι το τέλος του μήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα κατατεθούν εναλλακτικά σεναρια για το «ξεπάγωμα» των πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί κυβερνητική κρίση και κοινωνική αγανάκτηση.

Ας σημειωθεί ότι ο Α. Σαμαράς έχει ζητήσει από τους υπουργούς να προσέλθουν με σαφή και τελικά χρονοδιαγράμματα αλλά πρωταγωνιστής είναι και πάλι ο Γ. Στουρνάρας ο οποίος κατ εντολή του πρωθυπουργού θα ενημερώσει για τα προαπαιτούμενα ενόψει της έλευσης της τρόικα και συγκεκριμένα για :

- Την ολοκλήρωση του σχεδίου διαθεσιμότητας των πρώτων 12.500 δημοσίων υπαλλήλων και χρονοδιάγραμμα για την συνέχιση του σχεδίου.

- Θα καταθέσει πρόταση για την αναδιάρθρωση των ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ με αποφάσεις οι οποίες θα πρέπει να ληφθούν εντός Αυγούστου και να εφαρμοστούν έως το τέλος του 2013.

- Θα καταθέσει πρόταση για τον καθορισμό των οφειλών Δημοσίου και φορέων σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ εν όψει αποκρατικοποίησής τους.

Στη σύσκεψη θα μετέχει ο κ. Βαγγέλης Βενιζέλος με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και οι υπουργοί Οικονομικών, κ. Γιάννης Στουρνάρας, Ανάπτυξης, κ. Κωστής Χατζηδάκης, Εσωτερικών, κ. Γιάννης Μιχελάκης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γιώργος Μανιάτης, Υγείας , κ. Άδωνις Γεωργιάδης, Παιδείας, κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Εργασίας, κ. Γιάννης Βρούτσης, Μεταφορών, κ.  Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αλλά και εκπρόσωπος από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αμύνης.

Στο επίκεντρο θα βρεθεί το θέμα των μετακινήσεων των δημοσίων υπαλλήλων, όμως το μεγάλο πρόβλημα, εξακολουθεί να είναι το θέμα της άρσης των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία.

Υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από βουλευτές των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης ότι δεν θα το ψηφίσουν.