Συνελήφθη ο φυγόδικος πνευματικός ηγέτης των Αδελφών Μουσουλμάνων

Τον επικεφαλής της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, Μοχάμεντ Μπαντί,  συνέλαβαν οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας,  τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη στο Κάιρο. Ο γιος του Μπαντί σκοτώθηκε την Παρασκευή, αλλά ο ηγέτης της συντηρητικής ισλαμικής ομάδα, που ιδρύθηκε το 1929, δεν παρέστη στην κηδεία. 

Ο 7οχρονος ισλαμιστής ηγέτης κατηγορείται για υποκίνηση βίας έξω από το αρχηγείο της Ρεπουμπλικανικής
Φρουράς, όπου  55 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων της Δευτέρας και ετέθη υπό προληπτική κράτηση για ένα 15ήμερο.

Ο Μπαντί φυγοδικούσε από τις 3 Ιουλίου, οπότε εκδηλώθηκε το στρατιωτικό πραξικόπημα που ανέτρεψε τον Μόρσι. Η δίκη του θρησκευτικού καθοδηγητή της Μουσουλμανικής Αδελφότητας αναμένεται να ξεκινήσει την Κυριακή. Στη δικάσιμο αναμένεται να προσαχθεί μαζί με δύο υπαρχηγούς του, οι οποίοι επίσης κρατούνται. 
Τόσο η δημόσια τηλεόραση όσο και ιδιωτικά δίκτυα που υποστηρίζουν σχεδόν ομόφωνα το στρατιωτικό πραξικόπημα, που ανέτρεψε τον πρόεδρο Μόρσι, έδωσαν στη δημοσιότητα εικόνες του Μπαντί να κάθεται σε ένα γραφείο, με ένα παραδοσιακό μακρύ λευκό χιτώνα, ενώ η ιστοσελίδα της κρατικής τηλεόρασης έδειξε φωτογραφίες του ισλαμιστή ηγέτη σε μια κλούβα της αστυνομίας.

Εν τω μεταξύ, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι ανακοίνωσαν ότι Μαχμούντ Εζάτ είναι ο νέος μεταβατικός επικεφαλής της Αδελφότητας, μετά τη σύλληψη του Μοχάμεντ Μπαντί.

Ο Εζάτ, γιατρός στο επάγγελμα γεννήθηκε στο Κάιρο το 1944 και βρίσκεται στους κόλπους της Μουσουλμανικής Αδελφότητας από το Από το 1981.

 Έχει συλληφθεί πολλές φορές από τις αιγυπτιακές αρχές. Μια από αυτές ήταν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά της ισραηλινής επιχείρησης Συμπαγές Μολύβι στη Λωρίδα της Γάζας, το 2008.