Το μικρό σας σε λίγες ημέρες θα πάει στο νηπιαγωγείο και κάνει ακόμα πιπί πάνω του!

Κι εσείς και το παιδί σας έχετε ενθουσιαστεί πολύ με την ιδέα ότι σε λίγες ημέρες αρχίζει το νηπιαγωγείο. Ήδη έχετε βγει στα μαγαζιά και του έχετε αγοράσει την τσαντούλα του και όλα αυτά που χρειάζεται ως νέος μαθητής! Υπάρχει όμως ένα θέμα το οποίο σας προβληματίζει, ακόμα δεν έχει αποχωριστεί την πάνα του! Θέλετε να μάθετε τι πρέπει να κάνετε;

Το μόνο σίγουρο είναι ότι όσο πιο πολύ πιέζετε το παιδί σας και το μαλώνετε, τόσο πιο απογοητευτικό θα είναι το αποτέλεσμα. Εάν το παιδί σας δεν τα καταφέρνει αυτό οφείλεται τις περισσότερες φορές στην πίεση έστω και ασυνείδητη που ασκεί πάνω του το περιβάλλον του.

Αναλογιστείτε τα δικά σας άγχη. Το ξεκίνημα του σχολείου είναι και για εσάς μια νέα φάση καθώς σημαίνει ότι πρέπει να αποχωριστείτε το αγγελούδι σας και να αποδεχθείτε το γεγονός ότι σιγά σιγά θα φεύγει από κοντά σας. Μήπως του λέτε συνέχεια ότι θα σας λείψει; Σε αυτή την περίπτωση μη σας φαίνεται περίεργο το γεγονός ότι θέλει να παραμείνει μωράκι οπότε και συνεχίζει να τα κάνει πάνω του.

Θα πρέπει να το καθησυχάσετε με το να αναφερθείτε στη δική σας ιστορία. Πείτε στο παιδί σας για παράδειγμα "κι εγώ όταν ήμουν μικρή χρειάστηκε να βγάλω την πάνα. Όλα τα παιδάκια κάποια ημέρα περνάνε από αυτό το στάδιο. Είμαι σίγουρη ότι θα τα καταφέρεις κι εσύ". Όσο πιο πολύ το ενθαρρύνετε και όσο πιο σίγουρη δείχνετε τόσο πιο εύκολα θα δεχθεί το παιδί σας να μεγαλώσει και να αναλάβει τις ευθύνες του.

Tips

Να του βγάζετε όσο πιο συχνά γίνεται τις πάνες όταν βγαίνετε έξω και να του φοράτε πάνες βρακάκια.

Σε καμία περίπτωση μην αποκρύψετε την κατάσταση από τη δασκάλα του. Όταν θα συμβεί το ατύχημα το παιδί σας θα νιώσει άσχημα, ένοχο και ταπεινωμένο.