Θα διακτινιστούμε επιτέλους στο διάστημα;

Η τηλεμεταφορά έχει πρωταγωνιστήσει σε πολλές ταινίες επιστημονικής φαντασίας και αποτελούσε όνειρο για κάθε μικρό και μεγάλο. Ο διακτινισμός στον χωροχρόνο είναι ένα από τα μεγαλύτερα όνειρα του ανθρώπου. Μήπως ήρθε η ώρα να γίνει πραγματικότητα; 
 
Η αλήθεια είναι ότι η τηλεμεταφορά είναι πρακτικά αδύνατη, αν εξαιρέσουμε μερικά πειράματα ανάμειξης φωτονίων. Ας υποθέσουμε ότι η επιστήμη κατάφερνε μελλοντικά να δημιουργήσει δεδομένα από το ανθρώπινο σώμα. Δεδομένα που θα μεταφέρονταν σε κάποιο σημείο και ο άνθρωπος θα διακτινιζόταν εκεί. Πόσο θα διαρκούσε η τηλεμεταφορά από το σημείο Α στο σημείο Β;
 
Μια ομάδα φοιτητών φυσικής από το πανεπιστήμιο του Λέστερ θέλησε να υπολογίσει τον λόγο σήματος προς τον θόρυβο και το πλήθος των μπιτ που απαιτείται για την αποθήκευση του ανθρώπινου γενετικού κώδικα και νευρωνικού δικτύου. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η κλίμακα του χρόνου που απαιτείται για την ολοκλήρωση μιας τηλεμεταφοράς, δεν επιτρέπει τον διακτινισμό. Συγκεκριμένα, οι μαθητές υπολόγισαν ότι απαιτούνται 4.5×1015 χρόνια. Δηλαδή, 4.500.000.000.000.000 χρόνια ή πιο απλά, 350.000 φορές η ηλικία του σύμπαντος!
 
Σύμφωνα με ερευνητές, το πρόβλημα αυτό μπορεί να επιλυθεί με το εύρος ζώνης. Υπολογίζουν ότι αν διαθέταμε το μέσο αποθήκευσης του ανθρώπου σε δεδομένα, το σύνολο των μπιτ που θα μεταφέρονταν θα ήταν 2.6×1042 . Αν υπολογίσουμε ένα εύρος ζώνης 29.5 με 30GHz, τότε η μεταφορά ενός ατόμου θα χρειαζόταν τα χρόνια δημιουργίας του σύμπαντος έως σήμερα, επί 350.000 φορές. 
 
Το σίγουρο είναι ότι η τεχνολογία και η επιστήμη εξελίσσονται ολοένα και περισσότερο. Στο μέλλον, οι αριθμοί αυτοί θα έχουν μειωθεί σημαντικά και αν βρεθεί η τεχνολογία που θα μετατρέπει τον άνθρωπο σε δεδομένα, εμείς θα βρισκόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην τηλεμεταφορά.