Βίτσας: Δε θα περάσουν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας

“Το θέμα δεν είναι “εύκολα” ή “δύσκολα”. Απλά δεν θα περάσει”, ξεκαθαρίζει ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών, αναφερόμενος στα σχέδια της κυβέρνησης για άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

“Με όποιο τρόπο, κόλπο, επιχειρηματολογία, πράξη ή παράλειψη επιχειρήσει η κυβέρνηση να ξεκινήσουν πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, θα αποτύχει οικτρά”, υποστηρίζει ο κ. Βίτσας, τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή θα αξιοποιήσει όλα τα κοινοβουλευτικά μέσα, “αλλά περισσότερο στην κοινωνία, στη γειτονιά, δεν θα επιτρέψουμε να επιχειρηθεί πλειστηριασμός και κατάσχεση”.

Σύμφωνα με τον κ. Βίτσα, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο και διαχειρίσιμο, και το πραγματικό ερώτημα που θέτει είναι: “θα επικρατήσει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για Ευρωπαϊκή Διάσκεψη, κατ’ αναλογία της Διάσκεψης του ’53 για τη Γερμανία, που θα οδηγήσει σε διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και θα θεσπίσει ρήτρα ανάπτυξης για το υπόλοιπο ή θα επικρατήσει η λογική διαχείρισης των δημόσιων χρεών ως μοχλού επιβολής μνημονίων άγριας λιτότητας, ως μέσου καταλήστευσης των κοινωνιών και του πλούτου τους, ως έλεγχος της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας;”.

Όπως σχολιάζει ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, “η κυβέρνηση αναμένει τις γερμανικές εκλογές και επαιτεί πολιτική ελεημοσύνη ως αντάλλαγμα της υπάκουης επιμονής στην πολιτική καταστροφής”.

Στο θέμα των πολιτικών συμμαχιών που πιθανόν να σχηματίσει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις επόμενες εκλογές, και ειδικά στο αν σε μία τέτοια συμμαχία μπορεί να συμμετάσχει και η Δημοκρατική Αριστερά, απαντά: “Οι πολιτικές δυνάμεις συνεργάζονται στη βάση προγράμματος, σχετικά κοινής εκτίμησης της κατάστασης, πνεύματος εμπιστοσύνης, κοινωνικής ανάγκης. Η ΔΗΜΑΡ πριν από ένα χρόνο έκανε επιλογή υποστήριξης και συμμετοχής σε μνημονιακή κυβέρνηση. Για εμάς αυτή η επιλογή την βαραίνει. Όσον αφορά την ίδια, δικό της θέμα και δικαίωμα είναι να την επανεξετάσει”.