Στάχτη πάνω από 4.000 στρέμματα δάσους από την πυρκαγιά στη Θάσο

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτήν την ώρα η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Παρασκευή σε χαράδρα στην περιοχή Καλλιράχη Θάσου.

Μέχρι χθες αργά το βράδυ, σύμφωνα με τον δήμαρχο Θάσου, Κώστα Χατζηεμμανουήλ, η φωτιά είχε κάψει περισσότερα από τέσσερις χιλιάδες στρέμματα δάσους με πεύκα και πλατάνια. Όπως τόνισε ο κ. Χατζηεμμανουήλ, πρόκειται για τμήμα του αναγεννημένου δάσους μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 1989.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, οι χερσαίες πυροσβεστικές δυνάμεις κατέβαλαν τιτάνιο αγώνα ώστε να αποτρέψουν τη φωτιά να θέσει σε κίνδυνο τους δύο οικισμούς Καλλιράχης και Μαριών, ενώ όλες οι προσπάθειες επικεντρώθηκαν στη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών και προσβάσεων, όσο γίνεται πιο κοντά στο πύρινο μέτωπο.

Με το πρώτο φως της ημέρας, πυροσβεστικά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο ξεκίνησαν συνεχείς ρίψεις νερού. Συνολικά στην περιοχή επιχειρούν πέντε πυροσβεστικά αεροσκάφη και πολυάριθμη δύναμη πυροσβεστών από ολόκληρη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Νωρίς σήμερα το πρωί κατέφθασαν στο νησί και νέα εκσκαπτικά μηχανήματα της Υπηρεσίας Πολιτιστικής Προστασίας της Περιφέρειας, μετά τα ερπυστριοφόρα του στρατού που βρίσκονται από χθες το βράδυ στο νησί.

Παράλληλα, για τη χθεσινή πυρκαγιά που ξέσπασε στο Κατσιμίδι του δήμου Ωρωπού συνελήφθη από υπαλλήλους της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού ένας 56χρονος άνδρας, ο οποίος θα οδηγηθεί σήμερα στον εισαγγελέα Αθηνών, με την κατηγορία του εμπρησμού από πρόθεση.

Επίσης, για απόπειρα εμπρησμού συνελήφθη ένας 67χρονος άνδρας στην Ιπποκράτειο Πολιτεία στο Καπανδρίτι λίγο μετά τα μεσάνυχτα κατά τη διάρκεια περιπολίας αστυνομικών.

Στο αυτοκίνητό του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο μπιτόνια κι ένα μπουκάλι με εύφλεκτο υγρό. Από την αστυνομία, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Εμπρησμών της Πυροσβεστικής, εξετάζεται το ενδεχόμενο ο συλληφθείς να εμπλέκεται και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Στη Χίο, ένας 41χρονος, από το Αφγανιστάν κατά δήλωσή του, συνελήφθη ως υπαίτιος για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα στην περιοχή Καψάλα του δήμου Καρδάμυλων, στη Χίο. Ο συλληφθείς θα παραπεμφθεί σήμερα στον εισαγγελέα Χίου, με την κατηγορία του εμπρησμού από πρόθεση.

Υπενθυμίζεται ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας κοντά σε δασικές εκτάσεις, με εντολή του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, από τη δύση ως την ανατολή του ηλίου, ισχύει ως και την Κυριακή.