Νεκρός ένας από τους γιους του ηγέτη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας

Δεν έχουν τέλος οι σφοδρές συγκρούσεις που σημειώνονται τις τελευταίες μέρες στην Αίγυπτο, ανάμεσα στον στρατό και την αστυνομία από τη μία, και τους ισλαμιστές οπαδούς του έκπτωτου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.

Το βράδυ της Παρασκευής στο Κάιρο η αστυνομία πολιόρκησε οπαδούς του Μόρσι που είχαν καταφύγει σε ένα τζαμί, ανοίγοντας πυρ. “Πολλοί άνθρωποι παγιδεύτηκαν στο τζαμί, καθώς έπεφταν πυκνά πυρά για πάνω από μία ώρα χωρίς διακοπή”, ανέφερε μέσω e-mail το Κόμμα της Δικαιοσύνης και Ελευθερίας, το πολιτικό σκέλος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, από όπου προέρχεται και ο πρώην πρόεδρος Μόρσι.

Υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου κατηγόρησαν την αστυνομία ότι άνοιξε πυρ κατά του τζαμιού, όπου οι διαδηλωτές είχαν στήσει ένα αυτοσχέδιο νεκροτομείο, όπου τοποθέτησαν τουλάχιστον 20 νεκρούς από τα αιματηρά επεισόδια της Παρασκευής.

Από την πλευρά της, η αστυνομία ανέφερε ότι τα μέλη της ανταπέδωσαν τα πυρά που προήλθαν από το εσωτερικό του τζαμιού. “Ένοπλα στοιχεία πυροβόλησαν κατά των αστυνομικών, από το εσωτερικό του τζαμιού”, ανέφερε ανώτατος αξιωματούχος των αρχών ασφάλειας στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ.

Πάντως, όπως μετέδωσαν τηλεοπτικά κανάλια, άνδρες των ενόπλων δυνάμεων εισέβαλαν σήμερα το πρωί, χωρίς να προσφύγουν στη βία, στο τέμενος. Το Αλ Τζαζίρα μετέδιδε στην ιστοσελίδα του εικόνες από το εσωτερικό του τεμένους, στις οποίες οι στρατιώτες φαίνονται να διαπραγματεύονται με τους διαδηλωτές την αποχώρησή τους από το χώρο.

Μία διαδηλώτρια που βρίσκεται μέσα στο τέμενος, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το Γαλλικό Πρακτορείο, είπε ότι οι υποστηρικτές του Μόρσι ζητούν να μη συλληφθούν, ούτε να δεχτούν επίθεση από τους πολίτες που έχουν συγκεντρωθεί, με εχθρικές διαθέσεις, έξω από το τέμενος.

Πέρα από αυτό το περιστατικό, η αστυνομία προχώρησε σε εκατοντάδες συλλήψεις υποστηρικτών του Μόρσι σε όλη τη χώρα, όπως επιβεβαίωσε το πρωί του Σαββάτου το υπουργείο Εσωτερικών στο Κάιρο.

Σύμφωνα με τις επίσημες αναφορές, 1.004 υποστηρικτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας συνελήφθησαν από τις δυνάμεις ασφαλείας. “Ο αριθμός των οπαδών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που συνελήφθησαν έφθασε τους 1.004, συμπεριλαμβανομένων και των 558 στο Κάιρο”, ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας, σε όλη την Αίγυπτο από τις συγκρούσεις των διαδηλωτών με τα σώματα ασφάλειας σκοτώθηκαν την Παρασκευή 173 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 95 στο Κάιρο. Μέσα σε αυτούς ήταν και ένας από τους γιους του καθοδηγητικού στελέχους της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Μοχάμεντ Μπαντίε, ο 38χρονος Αμάρ, ο οποίος φέρεται να πυροβολήθηκε στην πλατεία του Ραμσή, σύμφωνα με όσα αναφέρει το πολιτικό του κόμμα στην ιστοσελίδα του στο Facebook.

Εν τω μεταξύ, το πού βρίσκεται ο πατέρας του Αμάρ Μπαντίε παραμένει αδιευκρίνιστο. Κατηγορούμενος για "παρακίνηση σε βία", ο Μπαντίε είναι προγραμματισμένο να δικαστεί με ημερομηνία έναρξης της δίκης την 25η Αυγούστου, όμως είναι αμφίβολο αν θα είναι παρών στη δικαστική αίθουσα.

Eξάλλου, δύο πηγές των σωμάτων ασφαλείας δήλωσαν στο Γαλλικό πρακτορείο ότι έχει συλληφθεί στο προάστιο Γκίζα του Καΐρου όπου και διέμενε ο αδελφός του αρχηγού της ισλαμιστικής οργάνωσης Αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, Μοχάμεντ, κάτοχος αιγυπτιακού διαβατηρίου. Οι πηγές, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, υποστηρίζουν ότι τον συλληφθέντα βαρύνει η κατηγορία ότι "υποστηρίζει τον παυθέντα ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι".

Αντιδρώντας στις δραματικές εξελίξεις στην Αίγυπτο, η Διεθνής Αμνηστία απηύθυνε έκκληση για τη διεξαγωγή πλήρους και ανεξάρτητης έρευνας για τις αιματηρές συγκρούσεις των τελευταίων ημερών στην Αίγυπτο, εκτιμώντας ότι η αντίδραση των αρχών στις διαδηλώσεις ήταν "δυσανάλογη" και ζητώντας να επιτραπεί στους ειδικούς των Ηνωμένων Εθνών να εξετάσουν την κατάσταση.

Η Αμνηστία τονίζει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν αδικαιολόγητα χρήση "φονικών όπλων" και ότι δεν τήρησαν την υπόσχεση που είχαν δώσει να επιτρέψουν στους τραυματισμένους να αποχωρήσουν με ασφάλεια. "Όταν ορισμένοι διαδηλωτές χρησιμοποίησαν βία, η αντίδραση των αρχών ήταν δυσανάλογη, προφανώς δεν έκαναν καμία διάκριση μεταξύ των βίαιων και των μη βίαιων διαδηλωτών", δήλωσε ο διευθυντής της Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, Φίλιπ Λούτερ.

Την ίδια στιγμή, ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Αιγύπτου, Χάζεμ Μπεμπλαουί, "προτείνει" να κηρυχθεί παράνομη η Μουσουλμανική Αδελφότητα, μία πρότασή την οποία η κυβέρνηση μελετά, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σερίφ Σάουκι. Αυτή η πρωθυπουργική πρόταση υποβλήθηκε ήδη προς τον "καθ΄ύλην" αρμόδιο υπουργό των Κοινωνικών υποθέσεων, διευκρίνισε ο Σάουκι.