Σε νέες “πορείες εκατομμυρίων” καλούν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι

 Τρεις ημέρες μετά την κήρυξη της Αιγύπτου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και την νυκτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας, η χώρα συνεχίζει να βυθίζεται στο χάος και στο αίμα.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα κάλεσε τους υποστηρικτές της να πραγματοποιήσουν σήμερα, μετά την προσευχή της Παρασκευής,  "πορεία εκατομμυρίων" και όλοι φοβούνται ένα νέο μακελειό καθώς η στρατιωτική κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως  στις αστυνομικές δυνάμεις να χρησιμοποιήσουν αληθινές σφαίρες κατά των "τρομοκρατών" και για να αμύνεται, σε περίπτωση που δέχεται επίθεση ή σε περίπτωση που σημειώνονται επιθέσεις εναντίον δημοσίων κτιρίων και δημόσιας περιουσίας.       

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι ισλαμιστές κατήγγειλαν ότι η αστυνομία εισέβαλε σε τέμενος όπου βρίσκονταν δεκάδες σοροί  διαδηλωτών και έριξαν δακρυγόνα στους δεκάδες συγγενείς των θυμάτων που θρηνούσαν τους νεκρούς τους.                         

Ο αριθμός των νεκρών από τις αιματηρές συγκρούσεις των τελευταίων 24ώρων μεταξύ των υποστηρικτών του πρώην προέδρου Μόρσι και των δυνάμεων ασφαλείας, ξεπέρασε τους 600 και ο  αριθμός των τραυματιών έχει ξεπεράσει τους 4.000.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδριάσε χθες τη νύχτα εκτάκτως και  καταδίκασε τα βίαια επεισόδια. Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν τους πολίτες της που έχουν επισκεφτεί την Αίγυπτο να εγκαταλείψουν άμεσα τη χώρα. Η Τουρκία ανακάλεσε τον πρέσβη της για διαβουλεύσεις και η Αίγυπτος έκανε το ίδιο με τον πρεσβευτής της στην Άγκυρα. 

Στο Κάιρο, το Σουέζ, την Αλεξάνδρεια και άλλες μεγάλες πόλεις, ο στρατός έχει στήσει οδοφράγματα και φυλάκια, προκειμένου να αποτρέψει νέες συγκεντρώσεις και η ατμόσφαιρα μυρίζει μπαρούτι.

 

Δείτε ζωντανά τι συμβαίνει στην Αίγυπτο αυτή την ώρα.

Διπλάσιοι νεκροί σε μία ημέρα από αυτούς τους Αραβικής Άνοιξης το 2011

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, οι νεκροί από τις χθεσινές συγκρούσεις ισλαμιστών-στρατού φτάνουν τους 638, περιλαμβανομένων 590 πολιτών. 228 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μόνον στην πλατεία Ραμπάα αλ Ανταουίγια, όπου βρισκόταν ο μεγαλύτερος καταυλισμός υποστηρικτών των Αδελφών Μουσουλμάνων, οι οποίοι μιλούν για πάνω από 2.000 νεκρούς, κάνοντας λόγο για σφαγή.

Tο Αλ-Τζαζίρα μετέδωσε εικόνες από περισσότερα από 250 πτώματα, τυλιγμένα σε λευκά σεντόνια, να βρίσκονται στο τέμενος Αλ- Αιμάν, στο βορειοανατολικό Κάιρο,  ενώ ιατρικές πηγές αναφέρουν στα διεθνή πρακτορεία ότι σχεδόν οι περισσότεροι από τους νεκρούς και τους χιλιάδες τραυματίες, έχουν πυροβοληθεί με πραγματικές σφαίρες στο κεφάλι, στο στήθος και στα μάτια. 

Την ίδια ώρα, η στρατιωτική κυβέρνηση που ανέτρεψε τον ισλαμιστή πρόεδρο Μόρσι στις 3 Ιουλίου, ανακοίνωσε ότι παρατείνει την κράτηση του για έναν ακόμη μήνα. Επιπλέον, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι έκλεισαν επ' αόριστον το πέρασμα προς τη Γάζα.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, το κόμμα από όπου προέρχεται ο Μόσρσι, δηλώνουν ανυποχώρητοι. Εκατοντάδες πραγματοποίησαν σήμερα πορεία στην Αλεξάνδρεια, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αιγύπτου, ενώ στο Κάιρο έβαλαν φωτιά στην έδρα της διοίκησης της επαρχίας της Γκίζας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαρακ Ομπάμα, με μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του, ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ ακύρωσαν τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με την Αίγυπτο, που είχαν προγραμματιστεί για τον επόμενο μήνα αλλά διεμήνυσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει καμία σχέση με την εσωτερική πολιτική της χώρας και δεν ευθύνεται για τις τελευταίες ταραχές.