Ο βουλευτής της ΝΔ παραδέχεται ότι χρειάζεται να γίνουν πολύ περισσότερα πράγματα
«Με το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος βάζουμε τέλος στην κομματικοποίηση, στη γραφειοκρατία, στην πολυνομία και στην πολυδιάχυση αρμοδιοτήτων», τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ, Μακάριος Λαζαρίδης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το σχέδιο νόμου για το επιτελικό κράτος.
«Με απλά λόγια», συνέχισε, «περνάμε σταδιακά από το koumparos.gov σε ένα πραγματικό open.gov. Και αυτό που κάνει σήμερα η Κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι απλά το πρώτο βήμα. Χρειάζεται να γίνουν πολύ περισσότερα πράγματα για να φτάσουμε εκεί που όλοι θέλουμε». Αναφορικά με τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης, υπογράμμισε ότι «δείχνουν ποιος θέλει να πάει μπροστά και ποιος θέλει να μείνει κολλημένος στο παρελθόν. Ποιος είναι προοδευτικός και ποιος είναι βαθιά συντηρητικός. Λέει λοιπόν υποκριτικά η Αξιωματική Αντιπολίτευση: Δημιουργούνται νέες τεράστιες δομές στον πρωθυπουργό και αυξάνεται ο αριθμός των μετακλητών στα υπουργεία. Λάθος: Ο προβλεπόμενος αριθμός μετακλητών στην Προεδρία της Κυβέρνησης μειώνεται κατά 28%. Για την ακρίβεια από σύνολο 150, πέφτει σε 108. Επιπλέον: Μειώνεται ο αριθμός των μετακλητών της Κεντρικής Διοίκησης που τον περασμένο Μάρτιο ήταν 770 σε 695, δηλαδή μείωση σχεδόν 11%. Επέρχεται μείωση των θέσεων Γενικών και Ειδικών Γραμματέων από 93 σε 58, με εξοικονόμηση 1,8 εκ. ευρώ ετησίως».
Στη συνέχεια, ανέφερε: «Λέει η Αντιπολίτευση: Εφόσον μεταφέρονται αρμοδιότητες στη δημοσιοϋπαλληλία, περιορίζεται ο ρόλος των υπουργών και δυσκολεύει η δημοκρατική τους λογοδοσία. Λάθος. Με το νομοσχέδιο εισάγεται ενιαίος βαθμός υπηρεσιακού γενικού γραμματέα, προερχόμενου από την ίδια τη διοίκηση. Δηλαδή, δημοσίου υπαλλήλου καριέρας που αναδεικνύεται με διαδικασίες ΑΣΕΠ. Μιλάμε δηλαδή για ουσιαστική, λειτουργική αποκομματικοποίηση της διοίκησης και όχι ψευδεπίγραφη αποκομματικοποίηση τύπου «Κλάπα», όπου οι κομματικοί γραμματείς του ΣΥΡΙΖΑ έγραφαν τις προκηρύξεις, συμμετείχαν στις διαδικασίες και τελικά επιλέγονταν ως μόνιμοι γραμματείς».
Τέλος, κάλεσε την Αντιπολίτευση να ψηφίσει υπέρ του σχεδίου νόμου: «Για να μην βρίσκει κανείς άλλοθι στη μιζέρια του στρουθοκαμηλισμού. Για να σταματήσουμε να θεωρούμε την πολιτική, ατομικό τσιφλίκι του καθενός. Για να μη χρειαστεί να αναρωτηθούμε και πάλι στο μέλλον "πώς φτάσαμε μέχρι εδώ"».