«Η γυναίκα βογγούσε»
Ο 28χρονος στην ένορκη κατάθεση του αναφέρθηκε στις φιλικές σχέσεις που είχαν οι σκύλοι του με τους ανθρώπους τόσο κατά τη διάρκεια των σπουδών του στη Λευκωσία, όπου φοιτούσε στο Frederick κατά τα έτη 2011 μέχρι το 2016, όσο και μετά την αποπεράτωση των σπουδών του και κατά την επιστροφή του στη Γεροσκήπου στην Κύπρο σύμφωνα με το sigmalive.
Όπως εξήγησε ο κατηγορούμενος, σπούδασε στη Λευκωσία μηχανολόγος, μηχανικός αυτοκινήτων, ωστόσο οι σπουδές του διήρκησαν πέντε χρόνια αντί τέσσερα λόγω ενός σοβαρού τροχαίου που είχε τον Σεπτέμβριο του 2011. Από το ατύχημα ήταν κλινικά νεκρός και υπέστη κάταγμα κρανίου, κρανιοεγκεφαλική κάκωση και επισκληρίδιο αιμάτωμα.
Στη Λευκωσία κατά τη διάρκεια των σπουδών του διέμενε σε studio σε πολυκατοικία και αρχικά στο διαμέρισμα του είχε τον σκύλο του με την ονομασία Μπρούνο και μετά τον Δράκο. Οι δύο του σκύλοι ήταν πολύ φιλικοί με τους υπόλοιπους ένοικους της πολυκατοικίας, κάποιοι εκ των οποίων, όταν είχαν μέρες να τους δουν, τους αναζητούσαν, όπως είπε. Υπήρχαν μάλιστα και ένοικοι, τόνισε, που φιλοξενούσαν τα σκυλιά του και για κάποιες ώρες στα διαμερίσματα τους.
Τους σκύλους του, συνέχισε ο Μάριος Παναγιώτου, τους έπαιρνε σε όλες τις εξόδους του, για περίπατο, στην καφετέρια και αλλού, δηλώνοντας πως δεν τους στερούσε τις βόλτες.
Η φιλικότητα των σκύλων του με τους ανθρώπους, σημείωσε, συνεχίστηκε και κατά την επιστροφή του στη Γεροσκήπου το 2016, όπου αρχικά ασχολήθηκε με τις δραστηριότητες του πατέρα του και στη συνέχεια με δική του δουλειά.
Ο κατηγορούμενος αναφέρθηκε στις φιλικές σχέσεις που είχε όλη η οικογένεια του με τα ζώα. «Όλοι στην οικογένεια μας έχουμε κατοικίδια, όπως σκύλους, γάτες, πάπιες, γουρούνια, κότες και άλλα», είπε. Ιδιαίτερη αγάπη για τα ζώα έχει ο παππούς του, Ρίκκος, την οποία αγάπη του την μετέδωσε, ανέφερε. Τους σκύλους ροτβάιλερ, είπε στο Δικαστήριο ο 28χρονος, τους απέκτησε το 2009 για πρώτη φορά.
Ο συνήγορος υπεράσπισης, δικηγόρος Ηλίας Στεφάνου, υπέδειξε στον πελάτη του πολυάριθμες φωτογραφίες, στις οποίες, όπως ανέφερε ο κατηγορούμενος, απεικονίζονταν οι σκύλοι του με τον βαπτιστικό του και άλλα φιλικά και συγγενικά του πρόσωπα.
Όπως το σκυλί του, η Ρόζα, με το βαπτιστικό του, που απεβίωσε από καρκίνο, ο σκύλος του Δράκος με δύο μωρά στο χώρο του μηχανουργείου του κατά τα έτη 2014 με 2015, αλλά και σε φωτογραφίες του έτους 2016 στις οποίες απεικονίζουν τους σκύλους του να παρακολουθούν τηλεόραση με φιλικά του και συγγενικά του πρόσωπα.
Ο Μάριος Παναγιώτου αναφέρθηκε στα κλουβιά στα οποία διατηρούσε τους σκύλους του, στα ονόματα των σκύλων του, τους οποίους υπέδειξε σε φωτογραφίες, στο συνεργείο του αλλά και στο καθημερινό πρόγραμμα του.
Στο Δικαστήριο ανέφερε πως το γκαράζ του το άνοιγε στις 08:30 το πρωί. Αρχικά, σημείωσε, άνοιγε το κάγκελο της επιχείρησης του και ακολούθως το κομπρεσέρ για να ξεκινήσει δουλειά. Στη συνέχεια άνοιγε, όπως είπε, την πίσω πόρτα του γκαράζ, έβλεπε τους σκύλους του και αναλόγως άφηνε κάποιον ελεύθερο και τον είχε μαζί του ή ακόμη και δύο από τα σκυλιά του. Στις 13:00 με 14:00 έκανε διάλειμμα και σε αρκετές περιπτώσεις έτρωγε στο μηχανουργείο του. Στις 18:00 αναχωρούσε από τη δουλειά του και σε κάποιες περιπτώσεις έπαιρνε τους σκύλους του βόλτα. Άλλες πάλι φορές, όχι. Κάποιες ημέρες, σημείωσε, χρειάζονταν να παραμείνει περισσότερο για εργασία.
Ερωτηθείς από τον Δικηγόρο Ηλία Στεφάνου πώς η κάρτα του 28χρονου πελάτη του βρέθηκε στο τσαντάκι της θανούσας, ο νεαρός ανέφερε πως το όχημα του συμβίου της 46χρονης το είχε επισκευάσει και για αυτό τους είδε δώσει την κάρτα του για να έχουν τα τηλέφωνα του. Στην κάρτα, είπε, αναγράφεται ο δικός του αριθμός τηλεφώνου, αλλά και αυτό του πατέρα του.
Επίσης, αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Αστυνομικού Διευθυντή κ. Πενταρά που τον επισκέφτηκε μετά το περιστατικό με την Petrana, συνοδευόμενος από δεύτερο πρόσωπο, και τον ρώτησε αν στην είσοδο του μηχανουργείου του είχε κάποιο μηχάνημα. Ο 28χρονος είπε πως ποτέ δεν είχε μηχάνημα στην είσοδο της επιχείρησης του γιατί, όπως εξήγησε, η είσοδος του είναι μικρή και δεν μπορούσε εκεί να έχει μηχάνημα. Ωστόσο, κατέθεσε ο 28χρονος, ο κ. Πενταράς του ανέφερε πως έχει μαρτυρία για την παρουσία του μηχανήματος στην είσοδο του.
Αναφέρθηκε μάλιστα στην επίσκεψη που δέχτηκε από τον συμβίο της θανούσας με στόχο να τον ευχαριστήσει που βοήθησε τη σύζυγό του να μεταφερθεί στο Νοσοκομείο, ειδοποιώντας άμεσα ασθενοφόρο. Ωστόσο, της είχε αναφέρει ο συμβίος της Petrana δυστυχώς η 46χρονη υπέκυψε στα τραύματα της.
Επίσης, είπε ότι κανένας από τους σκύλους του δεν επιτέθηκε σε άνθρωπο. Όσο για τη χρήση του τηλεφώνου του, ο κατηγορούμενος είπε πως λόγω της εργασίας του, χρησιμοποιεί ακουστικά.
Ο δρόμος που χρησιμοποιεί, ανέφερε στο Δικαστήριο, είναι από το κάγκελο του συνεργείου του δεξιά. Πρόκειται, σημείωσε, για τον κύριο δρόμο.
Ερωτηθείς από τον δικηγόρο του, ο 28χρονος ανέφερε πως οι σκύλοι που αφήνει ελεύθερους χρειάζεται μια φορά να τους φωνάξει για να τον υπακούσουν. Μάλιστα αν είναι σε μακρινή απόσταση, όταν τους φωνάξει χρειάζεται το πολύ πέντε λεπτά για να επιστρέψουν. Όσο για το φαγητό τους είπε πως οι σκύλοι τρέφονται με κανονικό μαγειρεμένο φαγητό και όχι με ωμό κρέας, όπως είχε μεταδοθεί.
Την ημέρα του επεισοδίου είχε μεταβεί στον παππού του και επιστρέφοντας είδε τη 46χρονη αιμόφυρτη. Όταν αντιλήφθηκε ότι πρόκειται για άνθρωπο με πολλές πληγές, αναστατώθηκε. Είπε ότι η γυναίκα «βογγούσε, κάνοντας με το χέρι της κάποια κίνηση ημικυκλική. Της ανέφερα ότι θα γίνει καλά και ότι θα καλούσα βοήθεια». Ο 28χρονος είπε πως έτσι και έπραξε και κάλεσε άμεσα ασθενοφόρο που ήρθε στη σκηνή και μετέφερε τη 46χρονη στις Πρώτες Βοήθειες του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου.
Περιγράφοντας τη μεταφορά της Petrana, ο νεαρός ανέφερε πως βοήθησε τη νοσηλεύτρια και τη διασώστρια για τη μεταφορά της 46χρονης στη σανίδα και από εκεί στο ασθενοφόρο αφού, όπως εξήγησε, οι δυο γυναίκες δεν μπορούσαν από μόνες τους, λόγω του βάρους της 46χρονης. Στην αρχή τοποθέτησαν κολάρο στη 46χρονη, ωστόσο επειδή η 46χρονη είπε ότι δεν μπορούσε να αναπλεύσει, της το αφαίρεσαν.
Είπε ότι στις 22 Φεβρουαρίου έβαλε τα σκυλιά που είχε ελεύθερα, τον Ντράκον και την Νταίζη, για κάποιο διάστημα στις 12:10 στα κλουβιά τους, χωρίς ωστόσο, όπως ανέφερε, να παρατηρήσει οτιδήποτε ύποπτο στη συμπεριφορά τους.
Μετά δε τον εντοπισμό της 46χρονης, είπε, βρισκόταν σε κατάσταση σοκ και παραμιλούσε. Επειδή το φούτερ του είχε ματωθεί στην προσπάθεια του να βοηθήσει τη γυναίκα, μετά την αναχώρηση της από τη σκηνή, πήγε στο συνεργείο του και το έβγαλε.
Τότε τον επισκέφτηκαν δύο αστυνομικοί και όπως είπε αντιλήφθηκε ότι ήρθαν στο γκαράζ του για να τον ρωτήσουν για τη 46χρονη. Πρόσθεσε μάλιστα πως συνεργάστηκε μαζί τους. Οι αστυνομικοί τον μετέφεραν στο σημείο του εντοπισμού της θανούσας. Εκεί, ανέφερε, κάποια χόρτα ήταν πεσμένα σαν πατημένα.
Σε κάποια στιγμή ο ένας εκ των αστυνομικών είπε: «Κοπέλια είναι εντάξει. Δεν έγινε εδώ το κακό... αλλού έγινε και την φέρανε εδώ».
Είπε ότι στην περιοχή που διατηρεί το γκαράζ του υπήρχαν κατά διαστήματα αδέσποτοι σκύλοι αφού, όπως είπε, η παρουσία των αδέσποτων σκύλων δεν μπορεί να αποφευχθεί. Ωστόσο, σημείωσε, για τους σκύλους του δεν υπήρξαν παράπονα, παρά μόνο στα γήπεδα Olympico όπου και σε εκείνη την περίπτωση ένας από τα σκυλιά, όχι τα Rottweiler, άγγιξε ένα παιδάκι στην προσπάθεια του να παίξει. Είπε δε πως ακόμη και οι γονείς του μικρού επέρριψαν ευθύνες στον γιό τους ότι είναι άτακτος. Όλοι, σημείωσε, αντιλήφθηκαν ότι η κίνηση του σκύλου δεν έγινε με στόχο να δαγκώσει το παιδάκι. Όταν μάλιστα της πρόσφερε χρήματα για κάποιο φάρμακο του μικρού αυτή δεν τα δέχτηκε, αλλά τελικά μετά την παρότρυνση του 28χρονου τα πήρε, 80 με 100 ευρώ περίπου. Μάλιστα σημείωσε μετά το περιστατικό βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία με τη μητέρα του μικρού.
Αναφέρθηκε και στο άλλο περιστατικό με τον υπάλληλο Αμίν, τον οποίο δάγκωσε η Ρόζα που σήμερα δεν βρίσκεται στη ζωή. Η Ρόζα, είπε, δεν ήταν επιθετική και εξήγησε τί συνέβη.
Ο κατηγορούμενος ανέφερε ότι σε αρκετές περιπτώσεις είχε στοχοποιηθεί από την Αστυνομία, ωστόσο εκ των υστέρων η Αστυνομία εξακρίβωνε ότι σε καμία από τις υποθέσεις δεν εμπλέκονταν.
Στην αντεξέταση του, ο εκπρόσωπος της κατηγορούσας αρχής, Δικηγόρος της Δημοκρατίας Ανδρέας Χατζηκύρου, ρώτησε τον κατηγορούμενο για τις φωτογραφίες που παρουσιάστηκαν στο Δικαστήριο με τον 28χρονο να απαντά πως για αυτές γνωρίζει ο δικηγόρος του. Κάποιες ωστόσο εξ αυτών, συνέχισε, όπως με τον βαπτιστικό του και λοιπά έχουν βγει από το κινητό του.
Την ημέρα του τραγικού συμβάντος, είπε, κατά διαστήματα φώναζε τους σκύλους του που περιφέρονταν τόσο εντός όσο και εκτός του μηχανουργείου, αλλά και μπορούσαν να ήταν και δίπλα του ή ακόμη να πήγαιναν και στα κλουβιά τους για να πιούν νερό. Αυτό, είπε, συνέβαινε σε καθημερινή βάση.
Ο κατηγορούμενος εξήγησε πως για να φωνάζει τους σκύλους του και να τον ακούνε και να επιστρέφουν σημαίνει πως ήταν εντός του μηχανουργείου του. Αρκετές μέρες, συνέχισε, δεν εργάζεται εντός του υποστατικού του, αλλά και εκτός υποστατικού, εντός όμως του μηχανουργείου του.
Ο κ. Χατζηκύρου είπε πως υπήρχαν διαστήματα λόγω της φύσης της εργασίας του 28χρονου που δεν μπορούσε να επιβλέπει τους σκύλους του.
Ο 28χρονος ωστόσο απάντησε πως πάντοτε είχε την έγνοια των σκύλων του, καταθέτοντας ότι πάντοτε γνώριζε πού βρίσκονταν οι σκύλοι του, την ώρα της εργασίας του.
Σύμφωνα με τα γεγονότα, την 46χρονη φέρεται να κατασπάραξαν δύο σκύλοι στις 22 Φεβρουαρίου του 2018 σε αγροτική περιοχή στη Γεροσκήπου. Ο 28χρονος ιδιοκτήτης σκύλων Rottweiler αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας, της πρόκλησης θανάτου εξ αμελείας και της παράλειψης προφύλαξης έναντι πιθανού κινδύνου από κάτοχο ζώου ο οποίος με τέτοιο αλόγιστο τρόπο, βεβιασμένο ή αμελή θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινη ζωή ή είναι ενδεχόμενο να προκαλέσει σωματική βλάβη σε άλλον, όπως ορίζεται από το άρθρο 236.
Η υπόθεση θα συνεχιστεί στις 6 Αυγούστου 2019 στις 09:00.
Ο 28χρονος έχει αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, δηλαδή έχει υπογράψει εγγύηση με αξιόχρεο εγγυητή ύψους 100.000 ευρώ, παρέδωσε τα ταξιδιωτικά του έγγραφα, το όνομα του τοποθετήθηκε στο stop list, και κάθε μέρα παρουσιάζεται στον Κεντρικό Αστυνομικό Σταθμό Πάφου.