Ολικό μπλακ άουτ στη Σαντορίνη από έκρηξη στο εργοστάσιο της ΔΕΗ

Χωρίς ρεύμα είναι από το μεσημέρι το νησί της Σαντορίνης, καθώς και η Θηρασιά, καθώς μία έκρηξη που σημειώθηκε στην περιοχή του Μονόλιθου, στο εργοστάσιο της ΔΕΗ, προκάλεσε μπλακ άουτ σε όλο το νησί. Εξαιτίας της έκρηξης προκλήθηκε επιπλέον και πυρκαγιά, η οποία κατασβέστηκε.

Οι υπεύθυνοι και οι τεχνικoί της ΔΕΗ δίνουν μάχη με το χρόνο, ούτως ώστε η ζημιά να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατό και να επανέλθει η κανονική ροή ηλεκτροδότησης σε έναν από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας.

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται τις επόμενες ώρες να καταφτάσει στο νησί πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, που θα μεταφέρει γεννήτριες και προσωπικό, ώστε να αποκατασταθούν οι ζημιές.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό από τη ΔΕΗ, αυτήν την ώρα φορτώνονται σε αρματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού γεννήτριες ισχύος άνω των 10 μεγαβάτ για να μεταφερθούν στο νησί και να ενισχύσουν το τοπικό παραγωγό δυναμικό έως ότου αποκατασταθεί η ζημιά στον τοπικό σταθμό παραγωγής. Γεννήτριες μεταφέρονται επίσης στη Σαντορίνη από τη Ρόδο (τουλάχιστον 5 μεγαβάτ) την Κρήτη (2 μεγαβάτ) και την Πάρο (επίσης 2 μεγαβάτ).

Τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την πλευρά της ΔΕΗ επιβεβαίωσε και ο δήμαρχος Σαντορίνης, Νίκος Ζώρζος, που μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Μega δήλωσε ότι ήδη έχει επιστρέψει μερικώς η ηλεκτροδότηση στην περιοχή των Φηρών και στο αμέσως επόμενο διάστημα η πρωτεύουσα θα έχει κανονικά ρεύμα.

Όπως ανέφερε ο κ. Ζώρζος, σε εξέλιξη βρίσκεται ο έλεγχος των υπαλλήλων της ΔΕΗ, ώστε να διαπιστωθεί αν μπορεί από άλλες μονάδες της ΔΕΗ να δοθεί ρεύμα μέχρι να διευθετηθεί πλήρως η ζημιά, ενώ δε διακινδύνευσε κάποια πρόβλεψη για το πότε θα επανέλθει πλήρως η ηλεκτροδότηση στο νησί.

Ερωτηθείς αν έχουν παρατηρηθεί σοβαρά προβλήματα λόγω του μπλακ άουτ, ο δήμαρχος Σαντορίνης σημείωσε πως είναι λίγες οι ώρες που έχουν περάσει και δεν έχει καταγραφεί κάποιο σοβαρό πρόβλημα, και τόνισε πως “υπάρχει αναμονή”, ενώ ανέφερε επιπλέον ότι λόγω της διακοπής σε ορισμένες περιοχές δεν υπάρχει υδροδότηση.

Διευκρινίζεται πάντως ότι από τη διακοπή δεν επηρεάστηκε το αεροδρόμιο της Σαντορίνης, καθώς διαθέτει δικές του γεννήτριες ρεύματος.

Η ανακοίνωση της ΔΕΗ

Ανακοίνωση για τη διακοπή ρεύματος εξέδωσε η ΔΕΗ, τονίζοντας πως η πυρκαγιά που προκλήθηκε στο εργοστάσιο της Επιχείρησης στο νησί έχει κατασβεστεί και γίνονται προσπάθειες για τη σταδιακή αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης το συντομότερο δυνατό.

Στην ανακοίνωσή της, η ΔΕΗ αναφέρει:

“Λόγω της πυρκαγιάς που ξέσπασε σήμερα περίπου στις 12:00 μ.μ. στον Αυτόνομο Σταθμό Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας της ΔΕΗ Α.Ε. στη Θήρα, που τροφοδοτεί το σύμπλεγμα των νησιών Θήρας και Θηρασίας προκλήθηκε γενική διακοπή της ηλεκτροδότησης στα εν λόγω νησιά.

Η πυρκαγιά έχει ήδη κατασβεστεί και γίνονται προσπάθειες για τη σταδιακή αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης το συντομότερο δυνατό.

Ο ΔΕΔΔΗΕ (σ.σ. Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) εκφράζει τη λύπη του για την ταλαιπωρία των καταναλωτών και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να περιοριστεί η ενόχλησή τους”.

Άμεση αποστολή γεννητριών στη Σαντορίνη

Γεννήτριες ρεύματος στέλνει άμεσα στη Σαντορίνη, όπου από το μεσημέρι έχει σημειωθεί διακοπή ρεύματος λόγω πυρκαγιάς σε εργοστάσιό της, η ΔΕΗ, όπως τονίζει σε νέα της ανακοίνωση, επισημαίνοντας πως το προσωπικό της Επιχείρησης καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την ταχύτερη δυνατή επισκευή των βλαβών.

Η νέα ανακοίνωση της ΔΕΗ αναφέρει τα εξής:

“Η άμεση αποστολή ηλεκτροπαραγωγών ζευγών (γεννητριών) στην Θήρα αποτελεί τον κύριο στόχο της ΔΕΗ για την, κατά το δυνατόν, ταχύτερη ενίσχυση της ηλεκτροδότησης του νησιού και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν από πυρκαγιά, η οποία εκδηλώθηκε στη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής του νησιού.

Με τη συνεργασία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας η διαδικασία της αποστολής των ηλεκτροπαραγωγών ζευγών έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ παράλληλα γίνονται οι κατάλληλες ενέργειες για την επισκευή των σοβαρών βλαβών που προκλήθηκαν από την πυρκαγιά στο εργοστάσιο.

Όσον αφορά τις βλάβες και τα προβλήματα που έχουν προκληθεί στην ηλεκτροδότηση της Θήρας, από τη ΔΕΗ διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

· Την Τρίτη 13 Αυγούστου 2013, και ώρα 12:00 μμ προκλήθηκε αιφνίδια βλάβη σε μία εκ των μηχανών παραγωγής Η/Ε της νήσου, με αποτέλεσμα την εκδήλωση πυρκαγιάς στις εγκαταστάσεις του Σταθμού.

· Από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της πυρκαγιάς το προσωπικό της ΔΕΗ καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την ταχύτερη δυνατή επισκευή των βλαβών.

Μετά την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, θα γίνουν όλες εκείνες οι έρευνες που απαιτούνται για τον εντοπισμό των αιτίων που προκάλεσαν την πυρκαγιά στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ Α.Ε.

Το σύνολο των εργαζομένων καταβάλλει κάθε ανθρωπίνως δυνατή προσπάθεια, ούτως ώστε να αποκατασταθεί το συντομότερο η ηλεκτροδότηση.