Έφυγε ο σκηνοθέτης του “Αγγέλου”, Γιώργος Κατακουζηνός

Ο Γιώργος Κατακουζηνός γεννήθηκε το 1943 στην Αλεξάνδρεια. Σπούδασε κινηματογράφο στην στην Αθήνα και το Παρίσι και κατόπιν εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη σε αρκετές ταινίες ("Διωγμός", "Τα 201 καναρίνια", "Το μπλόκο" κ.α.). Εργάστηκε και ως σκηνοθέτης στην τηλεόραση.

Το 1982 τάραξε τα νερά της κοινωνίας με τον "Άγγελο". Μια ταινία βασισμένη στην πραγματική ιστορία του 19χρονου, Χρήστου Ρούσσου, του ναύτη που καταδικάστηκε σε ισόβια για τη δολοφονία του ερωτικού του συντρόφου, επίσης ναύτη, του 22χρονου Ανέστη Παπαδόπουλου. Το περιστατικό συνέβη στις 7 Απριλίου του 1976 και ο Κατακουζηνός, αποφάσισε ότι έπρεπε να απαθανατίσει τη συγκινητική και συγκλονιστική αυτή ιστορία κάνοντάς την τέχνη.

Η ταινία του συνάντησε τεράστιες αντιδράσεις. Το υπουργείο Πολιτισμού απέρριπτε το σενάριο φοβούμενο την κατακραυγή. Πενταμελής επιτροπή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, εντέλει ενέκρινε την χρηματοδότηση, με ψήφους 4-1 (η αρνητική ψήφος ήταν της Φάνης Πάλλης-Πετραλιά) αλλά όταν η ταινία παίχθηκε ο Χ. Ρούσσος υπέβαλε μήνυση ισχυριζόμενος ανακρίβειες στο σενάριο.

Χωρίς να το γνωρίζει ο Ρούσσος, η ταινία τον βοήθησε: η ιστορία του έγινε τόσο γνωστή που οδήγησε σε μείωση της ποινής του. Το 1990, ο τότε πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Καραμανλής, του απένειμε χάρη.

Επίσης βασισμένο σε αληθινά γεγονότα ήταν και το τρίτο έργο του Γ. Κατακουζηνού "Ζωή (Μια ωραία πεταλούδα)" που γυρίστηκε το 1994 βασισμένη στην υπόθεση δολοφονίας της Ζωής Γαρμάνη από τον σύζυγό της, Παναγιώτη Φραντζή.

Ο Φραντζής είχε δολοφονήσει την κοπέλα και αφού τεμάχισε τη σορό της, την πέταξε στα σκουπίδια.

Μέχρι το τέλος της ζωής του παρέμεινε ενεργότατο μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών. Έφυγε από τη ζωή στα 70 του χρόνια μετά από πολύμηνη νοσηλεία.

Η κηδεία του θα γίνει από το Α' Νεκροταφείο την Τετάρτη 14 Αυγούστου στις 11.30.

(η εικόνα προέρχεται από την ταινία "Άγγελος)