Πανσέληνος στα μουσεία της Ελλάδας

Η τελευταία πανσέληνος του καλοκαιριού έχει πλέον γίνει συνήθεια να απολαμβάνεται μεγαλόπρεπα από τους επισκέπτες των μουσείων της χώρας.

Μουσικές συναυλίες και αφιερώματα, τραγούδια, φωτογραφικές εκθέσεις, απαγγελία θεατρικών έργων και ποιημάτων είναι μερικές μόνο από τις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για την αυγουστιάτικη πανσέληνο της Τετάρτης 21 Αυγούστου, τον επιτυχημένο πλέον θεσμό του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Πάνω από 70 χώροι, μουσεία και μνημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος θα υποδεχτούν την πιο διάσημη πανσέληνο της χρονιάς. Ένας αριθμός που συνεχώς αυξάνεται, όπως ειπώθηκε και στην πρόσφατη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, τα μέλη του οποίου δεν έφεραν καμιά αντίρρηση ως προς τη λειτουργία αρχαιολογικών χώρων και μουσείων ανά την επικράτεια κατά τη βραδιά της πανσελήνου.

Έτσι, από τη Θράκη ως την Κρήτη και από τα Επτάνησα μέχρι τα Δωδεκάνησα, δεκάδες μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι θα παραμείνουν ανοιχτοί, με εκδηλώσεις ή χωρίς, όπως ο λόφος του Φιλοπάππου, όπου θα πραγματοποιηθεί συναυλία της Φιλαρμονικής του δήμου Αθηναίων.

Την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο γιορτάζει και το Μουσείο Ακρόπολης, την Τετάρτη 21 Αυγούστου, με ελληνικές και ξένες γνωστές μελωδίες από το ιστορικό μουσικό σχήμα της Στρατιωτικής Μουσικής Αθηνών (ΑΣΔΥΣ), στον προαύλιο χώρο του.

Μάλιστα, την ημέρα αυτή το Μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό από τις 8 το πρωί έως τα μεσάνυχτα (η είσοδος θα είναι ελεύθερη από τις 9 το βράδυ), δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να περιηγηθούν στους εκθεσιακούς χώρους και να απολαύσουν τη θέα του Ιερού Βράχου υπό το σεληνόφως του νυχτερινού αττικού ουρανού.

Για την περιοχή της Αττικής, οι αρχαιολογικοί χώροι της Ακρόπολης και του Σουνίου δεν θα παραμείνουν ανοιχτοί μετά τις 20.00 για τη βραδιά της πανσελήνου, για λόγους ασφάλειας των επισκεπτών εξαιτίας των έργων που εκτελούνται στους χώρους αυτούς. Ειδικότερα για το Σούνιο, όσοι επιθυμούν, μπορούν να απολαύσουν τον ναό του Ποσειδώνα από το γειτονικό ύψωμα, όπου η πρόσβαση είναι ελεύθερη. Επίσης, στον λόφο του Φιλοπάππου (άνδηρο Πικιώνη) η Φιλαρμονική Ορχήστρα του δήμου Αθηναίων θα παρουσιάσει μουσική εκδήλωση με τίτλο «Στου Φιλοπάππου είναι η αγάπη μου κρυμμένη κάπου» (ώρα έναρξης 21.30).

Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο η επίσκεψη στην περιοδική έκθεση «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων- Το Πλοίο, οι Θησαυροί, ο Μηχανισμός» θα είναι δωρεάν (από τις 20:00 έως τις 23:00) και στον κήπο του Νομισματικού Μουσείου Αθηνών θα δοθεί μουσική εκδήλωση, με την υποστήριξη της Εταιρείας Μουσείων Εστίασης ΑΕ με τη Λίνα Νικολακοπούλου και την Αργυρώ Καπαρού (ώρα έναρξης 21.00). Τέλος, ο αρχαιολογικός χώρος του Αμφιαραείου θα πλημμυρίσει από ηχογραφημένη ορχηστρική μουσική, ενώ στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας θα τραγουδήσουν ο Βασίλης Λέκκας και η Μελίνα Κανά.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει επίσης η προσπάθεια να ενωθούν νοερά όσα νησιά του νότιου Αιγαίου συμμετέχουν στη γιορτή (Άνδρος, Πάρος, Αντίπαρος, Μήλος, Αμοργός, Σίφνος, Ίος, Κέα, Κίμωλος, Σαντορίνη, Σύρος, Ικαρία, Σάμος), καθώς στις 22:00 ή/και στις 23:00 θα ακουστεί το ποίημα του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα «Θρήνος για τον Ιγνάθιο Σάντσιεθ Μεχίας» σε απαγγελία των Άντι Γκαρσία (1996, από την ταινία του, «Marcos Zurinaga Muerte en Granada»), Μάνου Κατράκη (1971, ελληνική απόδοση από τον Νίκο Γκάτσο, από το έργο του Σταύρου Ξαρχάκου «Θρήνος για τον Ιγνάθιο Σάντσιεθ Μεχίας»), Νότη Περγιάλη (δεκαετία του 1950, απόδοση στα ελληνικά από τον Στάθη Σπηλιωτόπουλο).

Αναζητήστε τον κοντινότερο αρχαιολογικό χώρο όπου κι αν βρίσκεστε στην Ελλάδα και απολαύστε ένα μοναδικό θέαμα υπό το λαμπερό φως του φεγγαριού.