Όταν ο τοκετός μιας εγκύου προκαλείται ή επιταχύνεται με τεχνητό τρόπο (φάρμακα κ.α.), τότε το παιδί που θα γεννηθεί, ιδίως αν είναι αγόρι, αντιμετωπίζει κατά 27% αυξημένο κίνδυνο αυτισμού, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, τη μεγαλύτερη έως τώρα πάνω σε αυτό το θέμα. Πάντως, οι επιστήμονες καθησύχασαν ότι η πρόκληση τοκετού παραμένει γενικά μια ασφαλής, συχνά αναγκαία και σωτήρια μέθοδος.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Σάιμον Γκρέγκορι της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Ντιουκ της Β. Καρολίνας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο παιδιατρικό περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου "JAMA Pediatrics", μελέτησαν στατιστικά στοιχεία για γεννήσεις περίπου 625.000 παιδιών, από τα οποία τα 5.500 είχαν αυτισμό.
Τα 13 στα 1.000 αγόρια και τα τέσσερα στα 1.000 κορίτσια γεννιούνται με αυτισμό, αλλά η πιθανότητα είναι κατά 35% μεγαλύτερη στα αγόρια, αν η μητέρα τους χρειάστηκε φάρμακα ή άλλη επέμβαση για να γεννήσει ή για να επιταχυνθεί ο αργός τοκετός της. Αντίθετα, ο αυξημένος κίνδυνος για τα νεογέννητα κορίτσια αφορά μόνο την επιτάχυνση και όχι την τεχνητή έναρξη του τοκετού.
Οι επιστήμονες επισήμαναν πως χρειάζονται και άλλες μελέτες για να εξηγηθεί ο ελαφρώς αυξημένος κίνδυνος αυτισμού, ενώ διευκρίνισαν πως ο αυτισμός είναι μια πολύπλοκη και πολυπαραγοντική διαταραχή με ποικίλες αιτίες (γενετικές- κληρονομικές και περιβαλλοντικές).
Οι επιστήμονες ανέφεραν πως δύο περιπτώσεις αυτισμού ανά 1.000 γεννήσεις θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν καταργούνταν η πρόκληση και η επιτάχυνση του τοκετού, όμως αυτό θα είχε άλλους είδους τίμημα, καθώς ο προκαλούμενος ή επιταχυνόμενος τοκετός μπορεί να αποβεί σωτήριος για τη μητέρα ή το παιδί.
Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν για ποιόν λόγο η πρόκληση τοκετού καθιστά πιθανότερο τον αυτισμό. Εξάλλου, η μελέτη διαπίστωσε ότι τα παιδιά που γεννιούνται πριν την 34η εβδομάδα της κύησης, έχουν 25% αυξημένη πιθανότητα να εμφανίσουν αυτισμό. Επίσης οι μητέρες που έχουν διαβήτη, έχουν 23% αυξημένο κίνδυνο να γεννήσουν παιδί με αυτισμό.