Συνελήφθησαν 2 από τους 10 δραπέτες της Αμυγδαλέζας

Στα χέρια της αστυνομίας βρίσκονται 2 από τους 10 αλλοδαπούς που απέδρασαν κατά τη διάρκεια της εξέγερσης στο κέντρο φιλοξενίας μεταναστών στην Αμυγδαλέζα. Τα επεισόδια ξέσπασαν το βράδυ του Σαββάτου και η αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες για τον εντοπισμό των υπόλοιπων 8 δραπετών.

Κατά τις έρευνες της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Δυτικής Αττικής, ταυτοποιήθηκαν, για την εμπλοκή τους στα επεισόδια, 41 αλλοδαποί (17 υπήκοοι Πακιστάν, 9 Αφγανιστάν και 14 Μπαγκλαντές και 1 Μαρόκο), οι οποίοι συνελήφθησαν, ενώ εξετάζεται η υπαίτια συμμετοχή και άλλων.

Οι συλληφθέντες βαρύνονται με κατηγορίες για πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα για τα - κατά περίπτωση - αδικήματα της στάσης κρατουμένων, της πρόκλησης επικίνδυνων σωματικών βλαβών, της αντίστασης, της απόδρασης και της πρόκλησης διακεκριμένων φθορών.  

Θέμα χρόνου η εξέγερση, λένε οι τοπικές αρχές

"Οι συνθήκες κράτησης είναι άθλιες και ο ξεσηκωμός των μεταναστών ήταν κάτι που περιμέναμε" δήλωσε ο δήμαρχος της περιοχής Σωτήρης Ντούρος. " Η ζωή των μεταναστών χωρίς χαρτιά καταπατείται διαρκώς στο Κέντρο και η ανακοίνωση της παράτασης κράτησής τους, σε συνδυασμό με τις συνθήκες διαβίωσης ξεχείλισε το ποτήρι" πρόσθεσε μιλώντας στο ΑΠΕ.

Μάλιστα, την προηγούμενη Τετάρτη ο κ. Ντούρος συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για να του εκφράσει την ανησυχία του, δεδομένου ότι, όπως είπε, 1.650 άνθρωποι "στοιβαγμένοι" στον ίδιο χώρο "είναι πάρα πολλοί και δεν μπορούν να ζήσουν σε κοντέινερ, που το καλοκαίρι η θερμοκρασία φτάνει τους 50 βαθμούς Κελσίου".

Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει ο επικεφαλής της Κίνησης "Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Ρατσιστική Απειλή", Πέτρος Κωνσταντίνου, πριν από πέντε μέρες οι μετανάστες, κρατούμενοι στο Κέντρο, έθεσαν σε λειτουργία το κλιματιστικό χωρίς τη συγκατάθεση των αστυνομικών φρουρών, οι οποίοι έκοψαν την ηλεκτροδότηση σε όλη την εγκατάσταση. Αστυνομική πηγή επιβεβαίωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι λόγω εργασιών γίνονταν διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος σε κάποια από τα οικήματα κράτησης.

ΕΛ. ΑΣ.: Ο Ξένιος Ζευς συνεχίζεται

Παρά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, η Ελληνική Αστυνομία ξεκαθαρίζει ότι η επιχείρηση "Ξένιος Ζευς" θα συνεχιστεί κανονικά. Αναφορικά, με την παράταση της κράτησης, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης παραπέμπει σε κοινοτική οδηγία, που δίνει το δικαίωμα στις χώρες της ΕΕ να αυξήσουν το χρόνο κράτησης έως και 18 μήνες.

Μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στο Mega, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Χρήστος Παρθένης επανέλαβε ότι το κέντρο της Αμυγδαλέζας είναι χωρητικότητας 2.000 ατόμων και σήμερα φιλοξενούνται 1.600 άτομα. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι το 2012 επέστρεψαν στις πατρίδες τους 22.000 μετανάστες, ενώ το α' εξάμηνο του 2013 είχαν επιστρέψει 13.000 άτομα.

Αντιδρούν τα κόμματα

Δριμύτατη κριτική, με επίκεντρο τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Νίκο Δένδια, εξαπέλυσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης μετά τα επεισόδια στο κέντρο κράτησης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα.

"Να κλείσουν άμεσα τα στρατόπεδα και τα κρατητήρια-κολαστήρια" ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ και καταγγέλλει πως "η απόγνωση, και μαζί η εξέγερση, είναι καρποί της απάνθρωπης πολιτικής του κ. Δένδια".

"Χρειάστηκαν περισσότερες από 12 ώρες για να συνειδητοποιήσει ο κ. Δένδιας το μέγεθος της αποτυχημένης και πολυδιαφημισμένης μνημονιακής του πολιτικής...Όταν δεν ξέρεις πόσοι μπαίνουν στην Ελλάδα, όταν δεν ξέρεις το σύνολο των λαθρομεταναστών που βρίσκονται στη χώρα, είναι λογικό να μην ξέρεις πόσοι φεύγουν" δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Βασίλης Καπερνάρος.

«να κλείσουν άμεσα τα στρατόπεδα και τα κρατητήρια-κολαστήρια» σημειώνοντας πως «η απόγνωση, και μαζί η εξέγερση, είναι καρποί της απάνθρωπης πολιτικής του κ. Δένδια» και ζητώντας να διερευνηθούν άμεσα οι καταγγελίες για χρήση βίας από αστυνομικούς πριν τα γεγονότα του Σαββάτου.