Μπαράκ Ομπάμα: Πρέπει να επανεκτιμήσουμε τη σχέση μας με τη Μόσχα

Συνέντευξη εφ όλης της ύλης έδωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαρακ Ομπάμα, μία ημέρα πριν ξεκινήσει για τις καλοκαιρινές διακοπές του στη Χαβάη.

 Αναφερόμενος στο σκάνδαλο παρακολουθήσεων της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που αποκάλυψε ο Σνόουντεν και συγκλόνισε την κοινή γνώμη, ο Ομπάμα υποσχέθηκε μια σειρά μεταρρυθμίσεων στα προγράμματα παρακολούθησης των ΗΠΑ , προκειμένου να διασφαλιστεί μεγαλύτερη διαφάνεια και εποπτεία.

Ο Ομπάμα υπεραμύνθηκε για άλλη μία φορά των παρακολουθήσεων λέγοντας όμως ότι δεν αρκεί να τα εμπιστεύεται ο ίδιος “αλλά πρέπει να τα εμπιστεύεται το ίδιο και ο αμερικανικός λαός” .

Λίγες ώρες μετά την “ψυχροπολεμική” συνάντηση Κέρι- Λαβρόφ στην Ουάσινγκτον,  εξαιτίας του ασύλου που χορήγησε η Μόσχα στον Αμερικανό φυγά, ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγόρησε τη Ρωσία για οπισθοδρομικό τρόπο σκέψης (αναφερόμενος στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου) , τονίζοντας ότι – πέραν της υπόθεσης Σνόουνετν- η Μόσχα αναπτύσσει συχνά αντιαμερικανική ρητορική από όταν ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επέστρεψε στην προεδρία.

Μάλιστα, στο σημείο αυτό ο Ομπάμα  δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον θα πρέπει να "κάνει ένα διάλειμμα" για να επανεκτιμήσει τη σχέση της με τη Μόσχα.

"Είναι ενδεχομένως ορθότερο να γίνει ένα διάλειμμα για "να επανεκτιμήσουμε προς τα πού πηγαίνει η Ρωσία, ποια είναι τα βασικά συμφέροντά μας και να ρυθμίσουμε τη σχέση έτσι που να κάνουμε πράγματα που θα είναι καλά για τις ΗΠΑ και, ελπίζουμε, για τη Ρωσία επίσης" είπε χαρακτηριστικά. 

Απατώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, είπε χαρακτηριστικά : Όχι, δεν νομίζω ότι ο κ. Σνόουντεν ήταν πατριώτης."

Όσον αφορά στις παρακολουθήσεις, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι θα συνεργαστεί με το Κογκρέσο προκειμένου να τροποποιηθεί το άρθρο του Πατριωτικού Νόμου που επιτρέπει τη συλλογή τηλεφωνικών αρχείων και επανέλαβε ότι δεν επιτρέπεται στην κυβέρνηση να ακούει τις τηλεφωνικές κλήσεις πολιτών χωρίς να έχει εκδοθεί ένταλμα προηγουμένως για κάτι τέτοιο.