Ένας ιστότοπος που θα περιλαμβάνει πάνω από 900.000 σελίδες με πρακτικά από τις δίκες αντιφρονούντων κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας (1964-’85) θα αρχίσει να λειτουργεί από σήμερα, όπως ανακοίνωσαν οι δικαστικές αρχές.
Πρόκειται για πρακτικά από 710 δίκες της περιόδου της καταπίεσης, οι οποίες εκδικάσθηκαν στο Ανώτατο Στρατοδικείο και θα συνοδεύονται από φωτογραφίες, βίντεο και άλλα έγγραφα που παρουσιάζουν τις παραβιάσεις που είχαν διαπραχθεί κατά τη διάρκεια της δικτατορίας.
Το πρόγραμμα, που τιτλοφορείται "Brasil: nunca mais digital" (Βραζιλία: Ποτέ πια, ψηφιακό), αξιοποιεί υλικό από μία ήδη υπάρχουσα βάση δεδομένων.
Η βάση αυτή περιέχει έγγραφα που είχαν συλλεχθεί την διάρκεια της δεκαετίας του ’80 από την Αρχιεπισκοπή του Σάου Πάουλου και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, καθώς και από τις πηγές ενός προγράμματος επαναπατρισμού και ψηφιοποίησης εγγράφων που είχαν ανακαλυφθεί στην Ελβετία και στις ΗΠΑ από το 2011.
Από τα σκληρά μέτρα καταστολής στη Βραζιλία κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, επισήμως, έχουν χάσει τη ζωή τους, ή φέρονται αγνοούμενοι 400 άνθρωποι. Σε άλλους 3.200 υπολογίζεται ο αριθμός στη Χιλή και σε 30.000 στην Αργεντινή.
Η πρόεδρος Ντίλμα Ρούσεφ, που είχε και εκείνη συλληφθεί και βασανισθεί ως μέλος αντιστασιακής οργάνωσης κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, τον Μάιο του 2012 συγκρότησε την Επιτροπή Αλήθειας, που έχει επιφορτισθεί με τις έρευνες για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά την περίοδο εκείνη, χωρίς όμως να θέτει εν αμφιβόλω την αμνηστία του 1979–που προστατεύει στρατιωτικούς κι αστυνομικούς που βρέθηκαν ένοχοι για δολοφονίας και βασανισμούς. Ποτέ κανείς δεν έχει δικαστεί για εγκλήματα εκείνης της εποχής.