Ρολό κιμά γεμιστό στον φούρνο με πατάτες

 

ΑΠΟ ΤΗ ΡΕΝΑ ΤΗΣ ΦΤΕΛΙΑΣ

Συνταγή για 6-8 άτομα

Χρόνος προετοιμασίας: 80 λεπτά

Υλικά

1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά

700 γραμμάρια ψίχα από ξερό ψωμί που έχω μουλιάσει και έχω στραγγίσει πολύ καλά

4 ξερά κρεμμύδια τριμμένα

8 ντομάτες ξεφλουδισμένες και τριμμένες

1 αβγό

1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

8 αυγά βραστά (σφικτά)

λίγη φρυγανιά τριμμένη

1 κιλό πατάτες χοντροκομμένες

1 ποτηράκι του κρασιού χυμό λεμονιού

1 ποτηράκι του κρασιού λάδι

1 ποτήρι του νερού χυμό ντομάτας

αλάτι, ρίγανη και πιπέρι.

 

Εκτέλεση:

Ανάβω τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε μια λεκάνη ανακατεύω τον κιμά, το ψωμί, τα κρεμμύδια, το αβγό, τον μαϊντανό και τις μισές ντομάτες. Προσθέτω αλάτι, ρίγανη και πιπέρι και ανακατεύω πολύ καλά.

Απλώνω τη ζύμη πάνω στον πάγκο της κουζίνας. Τοποθετώ κατά μήκος του κιμά ολόκληρα τα βραστά αβγά. Κλείνω τη ζύμη και πλάθω ένα στενόμακρο ρολό. Βάζω το ρολό σε ένα ταψί και από πάνω ρίχνω την φρυγανιά.

Καθαρίζω τις πατάτες, τις κόβω σε κομμάτια και τις βάζω στο ταψί γύρω από το ρολό. Προσθέτω αλάτι, πιπέρι, ρίγανη το λάδι και τον χυμό λεμονιού. Ρίχνω από πάνω τις υπόλοιπες ντομάτες, τον χυμό ντομάτας και λίγο νερό. Σκεπάζω το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνω το ρολό για 45 περίπου λεπτά. Ξεσκεπάζω το ρολό και το αφήνω στο φούρνο για 15 ακόμα λεπτά για να πάρει χρώμα. Σερβίρω το ρολό σε μια πιατέλα με τις πατάτες γύρω γύρω.

 

Σημείωση: Υπάρχουν δυο ωραίες παραλλαγές. Αντί για ολόκληρο ρολό μπορώ να φτιάξω μικρά μπομπάκια γεμιστά με ένα βραστό αβγό στο καθένα. Επίσης αντί για ολόκληρα αβγά μπορώ να γεμίσω το ρολό με μια ωραία ομελέτα με τυρί και πιπεριές.