True beauty!

Είναι μία από τους τέσσερις αφροαμερικανούς και μία από τις επτά γυναίκες που έχουν δει αρκετές φορές το όνομά τους να φιγουράρει στη λίστα του περιοδικού TIME με τους πιο ισχυρούς ανθρώπους του κόσμου. H Tyra Banks είναι μια από τις πιο όμορφες γυναίκες του πλανήτη και η ζωντανή απόδειξη ότι ένα υπέροχο πρόσωπο μπορεί να κρύβει ένα πανέξυπνο μυαλό!

Η Tyra Banks γεννήθηκε το Δεκέμβριο του 1973 στην πόλη Inglewood της California. Ο πατέρας της, Don, ήταν τεχνικός υπολογιστών και η μητέρα της, Carolyn, φωτογράφος της NASA. Οι γονείς της χώρισαν όταν ήταν έξι χρόνων ωστόσο όπως έχει πει σε συνέντευξή της το διαζύγιό τους δεν την επηρέασε αρνητικά. "Έμενα με τη μαμά μου τις καθημερινές και με το μπαμπά μου τα Σαββατοκύριακα. Είχα δύο πάρτι γενεθλίων, διπλά δώρα, διπλή αγάπη". Η Tyra ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στο σχολείο και οι συμμαθητές της τη λάτρευαν, αλλά όλα αυτά μέχρι το γυμνάσιο που άρχισε να ψηλώνει και οι φίλοι της άρχισαν να την αποκαλούν "καμηλοπάρδαλη"! "Από εκεί που ήμουν ένα δημοφιλές κορίτσι άρχισαν να με βλέπουν σαν να είμαι τέρας", έχει πει η καλλονή σε συνέντευξή της. Παρόλα αυτά όπως υποστήριξε εκείνα τα πειράγματα της δίδαξαν τη σημασία και την αξία της καλοσύνης. Μέχρι το 1989, η 17χρονη Tyra με τα πανέμορφα πράσινα μάτια, είχε ψηλώσει αρκετά και είχε αποκτήσει τις υπέροχες καμπύλες της που σε λίγα χρόνια θα την έκαναν πρωταγωνίστρια στις πασαρέλες και στα εξώφυλλα των περιοδικών μόδας. Κι όμως οι πρώτες προσπάθειές της να βρει πρακτορείο έπεσαν στο κενό. Θυμάται να της λένε "είσαι πολύ ethnic", "έχουμε ήδη μαύρο μοντέλο, δε θέλουμε άλλο". Το 1990 όμως ενώ πήγαινε ακόμα στο σχολείο, η Tyra υπέγραψε συμβόλαιο με το Elite Model Management, το μεγαλύτερο πρακτορείο μοντέλων στον κόσμο και λίγο αργότερα την ίδια χρονιά έκανε την πρώτη της φωτογράφιση για το περιοδικό Seventeen.

Μετά την αποφοίτησή της το 1991, γράφτηκε στο Loyola Marymount University στο Los Angeles αλλά εγκατέλειψε τις σπουδές της όταν το πρακτορείο της πρότεινε να πάει στο Παρίσι και να βρεθεί στις πασαρέλες κορυφαίων σχεδιαστών μόδας. Όπως έχει πει, ήταν μία από τις πιο δύσκολες αποφάσεις που έχει πάρει ωστόσο τότε δεσμεύτηκε στον εαυτό της ότι θα έκανε την προσπάθειά της στο χώρο του modeling για ένα χρόνιο κι αν δεν τα κατάφερνε θα επέστρεφε στο Πανεπιστήμιο.

Η επιτυχία φυσικά δεν άργησε να έρθει και σύντομα η Tyra ήταν ένα από τα κορυφαία supermodels του κόσμου. Όμως στα μέσα της δεκαετίας του ‘90 άρχισε να παίρνει βάρος, κάτι ανεπίτρεπτο για το χώρο του modeling. Απρόθυμη να λιμοκτονήσει αποφάσισε να επιστρέψει στις ΗΠΑ και να γίνει μοντέλο για εσώρουχα και μαγιό. "Ήμουν 20 με 30 κιλά πιο παχιά από τα άλλα μοντέλα αλλά αυτό είναι που με έκανε διάσημη", έχει πει η Tyra, η οποία έλαμψε ως άγγελος της Victoria’s Secret.

To 2003 η Tyra δημιούργησε το "America's Next Top Model", ένα show που γνώρισε παγκόσμια επιτυχία και προβάλλεται μέχρι σήμερα σε πολλές χώρες του κόσμου.

Από το 2005 έως το 2010 είχε το δικό της talk show "The Tyra Banks Show" ενώ  το 2009 ήταν παραγωγός του "True Beauty".

Παράλληλα με το modeling το 1993 ξεκίνησε την καριέρα της στο χώρο της υποκριτικής με το ρόλο της Jackie Ames στην τηλεοπτική σειρά "The Fresh Prince of Bel Air" και ακολούθησαν αρκετές εμφανίσεις σε τηλεοπτικές σειρές μεταξύ των οποίων οι "MADtv" και "Felicity" το 2000, "American Dreams" το 2004 και "Gossip Girl" το 2009.

Το 2000 εμφανίστηκε στην ταινία "Coyote Ugly" και ακολούθησε το "Halloween Resurrection" το 2002 ενώ το 2008 υποδύθηκε τον...εαυτό της στην κωμωδία "Tropic Thunder" με τους Ben Stiller, Jack Black, Robert Downey JR και Steve Coogan.

Το 1998 κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο "Tyra's Beauty Inside and Out" και ολοκλήρωσε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο "Modelland" το Σεπτέμβριο του 2011. Το 2004 κυκλοφόρησε το single "Shake Ya Body", το οποίο δε σημείωσε όμως επιτυχία ενώ το 2011 δημιούργησε το website typeF.com με συμβουλές ομορφιάς. Την ίδια χρονιά ανακοίνωσε ότι γράφτηκε στο Harvard Business School σε μια προσπάθεια της να εκπληρώσει το όνειρό της για σπουδές. Μιλώντας για αυτή την απόφασή της στο MTV News υποστήριξε ότι είναι πολύ καλό να δουν οι γυναίκες ότι μπορούν να σπουδάζουν και παράλληλα να εξακολουθούν να είναι υπέροχες.

Σε ό,τι αφορά την προσωπική της ζωή, η Tyra τη δεκαετία του ’90 είχε σχέση με το μουσικό Seal, με το σκηνοθέτη John Singleton και τον ηθοποιό Will Smith ενώ από το 2001 έως το 2004 διατηρούσε δεσμό με το μπασκετμπολίστα Chris Webber.

Η Banks το 2009 δημιούργησε την οργάνωση Tyra Banks TZONE, η οποία αποσκοπεί στην ανάπτυξη δεξιοτήτων νεαρών αφροαμερικανών και δίνει υποτροφίες σε κορίτσια για να σπουδάσουν.