Λύση για 102 λαθρομετανάστες, μετά από κόντρα μεταξύ Μάλτας και EE

Αίσο τέλος είχε η περιπέτεια 102 Αφρικανών προσφύγων οι οποίοι επιβαίνουν σε δεξαμενόπλοιο ανοιχτά της Μάλτας εδώ και τρεις ημέρες, αφού οι αρχές της Μάλτας αρνήθηκαν επανειλημμένα να τους δεχθούν .

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Τζόζεφ Μουσκάτ απέρριψε τις επίμονες εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιτρέψει να εισέλθουν οι μετανάστες στη χώρα, θεωρώντας ότι δεν επρόκειτο για κατάσταση
εκτάκτου ανάγκης και ζήτησε από τον πλοίαρχο να επιστρέψει στις ακτές της Λιβύης.

Επιπλέον, η κυβέρνηση της Μάλτας υποστηρίζει πως δεν μπορεί να δεχθεί άλλους μετανάστες, αφού μόλις τον περασμένο μήνα, περισσότεροι από χίλιοι πρόσφυγες έφτασαν στο νησί. 

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητούσε να επιτραπεί η είσοδος των προσφύγων για ανθρωπιστικούς λόγους, καθώς ανάμεσα στους πρόσφυγες βρίσκονται τέσσερις γυναίκες σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, μια τραυματίας και ένα βρέφος.

Τελικά σήμερα,  η Βαλέττα ανακοίνωσε ότι η Ιταλία συμφώνησε να δεχθεί τους μετανάστες και ότι το δεξαμενόπλοιο κατευθυνόταν στις Συρακούσες, στις ακτές της Σικελίας.

Ο Μουσκάτ ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα για την απόφαση αυτή, εκτιμώντας ότι θα "ενισχύσει περαιτέρω τις καλές σχέσεις των δύο χωρών". Ακόμη, ο Μουσκάτ υποστήριξε ότι με την "ισχυρή, συνεκτική και νόμιμη στάση της, η Μάλτα έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα".

Ο Φρεντρίκ Βενσάν, εκπρόσωπος της Κομισιόν, εξέφρασε την ικανοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έκβαση της υπόθεσης ενώ η επίτροπος της ΕΕ αρμόδια για Εσωτερικά Θέματα, Σεσίλια Μάλμστρεμ,ευχαρίστησε με ένα μήνυμά της στο Twitter την Ιταλία για την υποδοχή των μεταναστών αυτών.