Μπορεί συχνά να λέμε "μνήμη χρυσόψαρου" για να περιγελάσουμε κάποιον για την κακή του μνήμη, όμως ένα άλλο θαλάσσιο είδος μας παίρνει τα σκήπτρα ως προς το πιο είδος θυμάται καλύτερα: τα δελφίνια.
Σύμφωνα με νέα μελέτη επιστημόνων του πανεπιστημίου του Σικάγο που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας "Proceedings of Royal Society B", εμείς μπορεί να μη θυμόμαστε το όνομα κάποιου που συναντάμε στον δρόμο μετά από χρόνια, αλλά αν ήμασταν δελφίνι, θα το θυμόμαασταν!
Και αυτό γιατί τα δελφίνια θυμούνται για περισσότερο χρόνο από κάθε άλλο ζώο εκτός του ανθρώπου. Μάλιστα καταρρίπτεται η πεποίθηση που θέλει τον ελέφαντα να θυμάται περισσότερο από κάθε άλλο ζώο, εκτός του είδους μας.
Οι μελετητές διαπίστωσαν ότι τα έξυπνα θαλάσσια θηλαστικά είναι σε θέση να θυμούνται το ένα το χαρακτηριστικό σφύριγμα του άλλου μετά από τουλάχιστον 20 χρόνια χωρισμού.
Οι επιστήμονες μελέτησαν τις σχέσεις ανάμεσα σε 56 δελφίνια που κατά καιρούς μετακινούνταν μεταξύ διαφορετικών ενυδρείων και ζωολογικών κήπων. Χρησιμοποιώντας ηχεία κάτω από το νερό, οι ερευνητές έπαιζαν σε δελφίνια ηχογραφήσεις από σφυρίγματα άλλων δελφινιών που κάποτε είχαν συνυπάρξει στον ίδιο χώρο με τα πρώτα. Όταν τα δελφίνια αναγνωρίζουν ως οικείο έναν ήχο, πλησιάζουν για περισσότερη ώρα κοντά στα ηχεία και βγάζουν σφυρίγματα προς αυτά, αλλιώς τα αγνοούν πλήρως.
Οι ερευνητές, έχοντας μελετήσει τα ιστορικά αρχεία που πήγαιναν δεκαετίες στο παρελθόν, γνώριζαν ποιο δελφίνι είχε κάποτε συνυπάρξει με ποιο άλλο και έτσι, προς μεγάλη τους έκπληξη, διαπίστωσαν ότι, έστω και δι’ ακοής, τα δελφίνια μπορούσαν να αναγνωρίσουν τους μοναδικούς ήχους που έβγαζαν από τα ηχεία οι παλιόφιλοί τους (κάθε δελφίνι έχει τη δική του υπογραφή- σφύριγμα).
Οι επιστήμονες, μετά και τη νέα ανακάλυψη, θεωρούν ότι τα δελφίνια έχουν νοημοσύνη συγκρίσιμη των ανθρώπων, των χιμπατζήδων και των ελεφάντων.