Οι μέλισσες με τα χρωματιστά πόδια

Τα πόδια της μέλισσας συνήθως είναι πασπαλισμένα με κίτρινη γύρη. Όμως, πέρυσι το φθινόπωρο στο Ριμποβίλ της Γαλλίας οι μέλισσες επέστρεψαν στις κυψέλες με πόδια βουτηγμένα σε μπλε, πράσινο και κόκκινο σιρόπι – είχαν αναζητήσει τροφή σε ένα εργοστάσιο επεξεργασίας αποβλήτων που προέρχονται από την παρασκευή των πολύχρωμων γλυκών Μ&Μs. 

Οι Γάλλοι μελισσοκόμοι, σύμφωνα με το National Geographic, δεν μπόρεσαν να πουλήσουν τις χρωματιστές κερήθρες και η συνολική ετήσια παραγωγή των 1.000 τόνων μελιού της περιοχής επηρεάστηκε σημαντικά.

Οι νομοθεσίες των περισσότερων χωρών ορίζουν ότι το μέλι πρέπει να έχει ένα μόνο συστατικό: το νέκταρ που συλλέγουν οι μέλισσες. Ο χρωματισμός αποτελεί ένδειξη προσμείξεων, επισημαίνει ο Τιμ Τάκερ της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Μελισσοκομίας.

Το χρώμα στο καθαρό μέλι κυμαίνεται από λευκό μέχρι καφέ. Οι μέλισσες προτιμούν πάντα το νέκταρ από άλλα σάκχαρα, επειδή διασπάται και μετατρέπεται σε τροφή ευκολότερα. Όμως, σε συνθήκες παρατεταμένης ξηρασίας ή όταν η ανθοφορία δεν είναι μεγάλη,  όλα μπορούν να συμβούν.

"Βγαίνουν καθημερινά προς αναζήτηση τροφής. Αν δεν υπάρχει νέκταρ, συλλέγουν οποιοδήποτε άλλο σάκχαρο βρουν" λέει ο Τάκερ.

Οι κάδοι απορριμμάτων γύρω από τα καταστήματα αποτελούν αγαπημένα σημεία, αφού τα κουτάκια των αναψυκτικών και τα περιτυλίγματα των γλυκών ξεχειλίζουν από υπολείμματα ζάχαρης.

Και καταλήγει: "Ελπίζουμε πως δεν θα τους βρουν...".