Ροχανί: “Aναμφισβήτητο δικαίωμα” της Τεχεράνης ο εμπλουτισμός ουρανίου

Αποφασισμένος να  λύσει το πυρηνικό ζήτημα που έχει προκαλέσει τριβές με τη Δύση,  διαφυλάσσοντας ταυτόχρονα τα συμφέροντα της χώρας του, εμφανίστηκε σε γενική συνέντευξη Τύπου ο νέος πρόεδρος του Ιράν, ο μετριοπαθής κληρικός  Χασάν Ροχανί.

Ο Ροχανί, στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, δήλωσε έτοιμος για "σοβαρές διαπραγματεύσεις" με τις μεγάλες δυνάμεις ώστε να βρεθεί μια λύση στο πρόβλημα. Διευκρίνισε όμως ότι ο εμπλουτισμός ουρανίου είναι "αναμφισβήτητο δικαίωμα" του Ιράν.

Ο 64χρονος Ροχανί, που ήταν επικεφαλής των διαπραγματευτών του Ιράν για τα πυρηνικά στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και είχε αποδεχτεί τότε τη διακοπή του εμπλουτισμού ουρανίου- γεννώντας μεγάλες προσδοκίες τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό- τάχθηκε σήμερα υπέρ της διεξαγωγής συνομιλιών από τις οποίες θα βγουν "όλοι κερδισμένοι" και διευκρίνισε ότι θα ορίσει μια νέα ομάδα διαπραγματευτών.

"Κανείς δεν είπε ότι θα σταματήσουμε τον εμπλουτισμό ουρανίου. Κανείς και ποτέ. Είναι σαφές ότι αυτό είναι αδιαφιλονίκητο δικαίωμα του Ιράν", είπε,  διαβεβαιώνοντας ότι θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με την ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία).

Η δύση έχει προχωρήσει σε μια σειρά κυρώσεων εναντίον της Τεχεράνης, οι οποίες έχουν απομονώσει την ιρανική οικονομία και έχουν οδηγήσει το βιοτικό επίπεδο των πολιτών στο ναδίρ.