Το “καμπανάκι” του ΔΝΤ χτυπάει και για τη Γερμανία

Τα “απόνερα” της κρίσης που πλήττει την Ευρωζώνη εμποδίζουν τη γερμανική οικονομία από την επίτευξη ισχυρής ανάπτυξης, εκτιμά στην ετήσια έκθεσή του για τη Γερμανία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τονίζοντας πως η αναζωογόνηση της ανάπτυξης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη μείωση της αβεβαιότητας στην Ευρωζώνη.

“Η ισχυρότερη ανάκαμψη της Γερμανίας εξαρτάται από μία διαρκή μείωση της αβεβαιότητας στην Ευρωζώνη”, δήλωσε ο επικεφαλής του ΔΝΤ στη Γερμανία, Σουμπίρ Λαλ παρατηρώντας ότι “με αυτή την έννοια, οι συνθήκες έχουν αλλάξει για τη γερμανική οικονομία: Πέρυσι η Γερμανία έδειχνε σχετική ανοσία στις εξελίξεις στην υπόλοιπη Ευρωζώνη”.

Σύμφωνα με τον Λαλ, η οικονομική δραστηριότητα στη Γερμανία αναμένεται να είναι αδύναμη, με την ανάπτυξη να εκτιμάται στο 0,3%, ενώ η ενδεχόμενη ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας προς το τέλος του 2013 εξαρτάται από τη χειροπιαστή μείωση της αβεβαιότητας και τη σταδιακή ανάκαμψη της Ευρωζώνης.

Πάντως, επισημαίνει ο Λαλ, η Γερμανία παραμένει το “ασφαλές λιμάνι” της Ευρωζώνης, έναν παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή.

Όμως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προτείνει στη Γερμανία και μια σειρά από μεταρρυθμίσεις. “Οι πρόσφατες πρωτοβουλίες για να αντιμετωπιστεί η μείωση του εργατικού δυναμικού είναι ευπρόσδεκτες, αλλά τα περαιτέρω βήματα για τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης, την αύξηση της διαθεσιμότητας παιδικών σταθμών και τη διευκόλυνση της μετανάστευσης, καθώς και τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση αντικινήτρων για τη γέννηση παιδιών, θα πρέπει να συνεχιστούν”, επισημαίνει το Ταμείο.