«Στην περίπτωση που αναπτυχθούν προγράμματα προς όφελος όλων των πλευρών»
Τη σαφή τοποθέτηση των Βρυξελλών υπέρ της Λευκωσίας στη διελκυστίνδα με την Άγκυρα αναφορικά με την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων στην κυπριακή ΑΟΖ, έσπευσε να εκμεταλλευθεί η Μόσχα, ανακοινώνοντας διά του υπουργού Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ ότι δεν αποκλείεται η συνεργασία της χώρας του με τουρκικές εταιρείες στην Ανατολική Μεσόγειο σύμφωνα με το politis.com.cy.
«Στην περίπτωση που αναπτυχθούν προγράμματα προς όφελος όλων των πλευρών στην Ανατολική Μεσόγειο, τότε ρωσικές εταιρείες μπορεί να αποφασίσουν συνεργασία με την Τουρκία», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νοβάκ στο πρακτορείο Ανατολία από την Αττάλεια, όπου βρέθηκε για να συμμετάσχει στη 16η Σύνοδο Μεικτής Οικονομικής Επιτροπής Τουρκίας – Ρωσίας. «Σε αυτού του είδους τις πρωτοβουλίες συνεργασίας τις προτεραιότητες καθορίζουν τα οικονομικά συμφέροντα», ανέφερε ο κ. Νόβακ. Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία έχει παρουσία στο αιγυπτιακό οικόπεδο Ζορ, το οποίο βρίσκεται νοτίως της κυπριακής ΑΟΖ.
Σημειώνεται ότι η εμπορική συνεργασία μεταξύ Τουρκίας – Ρωσίας κάλυψε το 2018, 22,3 δισ. δολάρια ρωσικών εξαγωγών στην Τουρκία και 3,4 δισ. δολάρια τουρκικών εξαγωγών στη Ρωσία.
Δηλώσεις έγιναν και για το πρόγραμμα του πυρηνικού σταθμού Άκκουγιου. Ο Ρώσος υπουργός είπε ότι η εγκατάσταση του σταθμού συνεχίζεται με ταχύτητα και αναμένεται η λειτουργία του το 2023. «Σε σχέση με το κόστος εγκατάστασης του προγράμματος τα προβλήματα έχουν όλα επιλυθεί», ανέφερε.
Ερντογάν για ΕΕ
Ευρύ έδαφος συμβιβασμού με την ΕΕ για την Ανατολική Μεσόγειο και τη Συρία την προσεχή περίοδο, βλέπει να υπάρχει ο Τούρκος Πρόεδρος. Μιλώντας σε σύνοδο του κόμματός του, ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι «οι επιθέσεις εναντίον της πολιτικής της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Συρία είναι σαν να ρίχνουν αλάτι και πιπέρι στις πληγές». Πρόσθεσε πως για την Τουρκία η ΕΕ παραμένει ο πιο στενός και πιο ωφέλιμος υποψήφιος φίλος. «Στην Κύπρο υπάρχουν οι ομογενείς μας και εμείς στην Κύπρο δεν είμαστε μια οποιαδήποτε χώρα. Στην Κύπρο εμείς ως Τουρκία είμαστε εγγυήτρια δύναμη. Η Ελλάδα, η Βρετανία είναι εγγυήτριες χώρες. Η ΕΕ είναι σαν παρατηρητής», ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος. Στην ομιλία του ο κ. Ερντογάν θυμήθηκε και τις συνομιλίες για το σχέδιο Ανάν, καταγγέλλοντας την ΕΕ ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις της στους Τουρκοκύπριους.