Βρέθηκε ο τρόπος για να συνυπάρξει ο άνθρωπος με τις αρκούδες

Σε μια προσπάθεια να μονιάσουν οι αρκούδες με τον άνθρωπο και να προστατευθεί η άγρια ζωή σε οικισμούς των Γρεβενών όπου προσεγγίζουν τα μεγαλόσωμα ζώα, θα τοποθετηθούν ειδικοί κάδοι απορριμμάτων τους οποίους προσεγγίζουν οι αρκούδες, και θα στηθεί ικανός αριθμός φρακτών ώστε να μην παρατηρούνται ζημιές σε μελίσσια και καλλιέργειες.

Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα θα τοποθετηθούν στα ζώα ειδικά κολάρα για να παρακολουθούνται ανά πάσα στιγμή οι κινήσεις τους και η συμπεριφορά τους.

Οι συγκεκριμένες δράσεις θα ξεκινήσουν στο δήμο Γρεβενών από τον Οκτώβριο του 2013 και θα συνεχιστούν για τα επόμενα δύο χρόνια, καθώς εγκρίθηκε το έργο 'Δράσεις προστασίας για την ανάπτυξη συνθηκών συνύπαρξης ανθρώπου - αρκούδας στη Βόρεια Πίνδο', στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού μέσου Life.

Το συγκεκριμένο έργο υποβλήθηκε με επικεφαλής τον δήμο Γρεβενών και συνοδοιπόρους το Φορέα Διαχείρισης των Εθνικών Πάρκων Βίκου - Αώου και Πίνδου, την περιβαλλοντική οργάνωση 'Καλλιστώ' και την Αναπτυξιακή Γρεβενών.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1.582.160 ευρώ και χρηματοδοτείται κατά 75% απευθείας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το υπόλοιπο 25% είναι εθνική συμμετοχή, η οποία μπορεί να καλυφθεί και από πόρους του Πράσινου Ταμείου. Το νέο έργο Life θα έχει το ακρωνύμιο ARCPIN από τις λέξεις Άρκτος και Πίνδος.