Οι Τούρκοι «επέστρεψαν» με NAVTEX στην καρδιά του Αιγαίου

Οι Τούρκοι «επέστρεψαν» με NAVTEX στην καρδιά του Αιγαίου

Σκληρή αλλά σύντομη αερομαχία στην Σάμο - Σε περιοχές του τεμαχίου 9 και του τεμαχίου 12 της Κυπριακής ΑΟΖ από σήμερα το Barbaros

Μετά από μια περίοδο «ηρεμίας» ως προς τις NAVTEX και την αεροπορική δραστηριότητα, οι Τούρκοι επέστρεψαν στο Αιγαίο, δεσμεύοντας με παράνομη οδηγία προς ναυτιλομένους την καρδιά του πελάγους μεταξύ των νησιών Σκύρο, Εύβοια, Ψαρά και Άνδρο για άσκηση σήμερα το μεσημέρι με πυρά από τις 15:00 μέχρι τις 17:00 το απόγευμα.

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Χθες το πρωί εν τω μεταξύ σημειώθηκε και η πρώτη αερομαχία μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών μετά από μικρό χρονικό διάστημα που δεν τα αεροσκάφη των δύο πλευρών δεν είχαν εμπλακεί.

Συγκεκριμένα στις 12:20 τουρκικά μπήκαν στο FIR Αθηνών στην περιοχή της Σάμου. Ελληνικά F-16 είχαν απογειωθεί από το Καστέλι της Κρήτης και αναχαίτισαν τους εισβολείς οι οποίοι δεν υπάκουσαν στις υποδείξεις με αποτέλεσμα να σημειωθεί εμπλοκή που ήταν σύντομη καθώς γρήγορα οι τούρκοι ήταν στα σκοπευτικά των ελληνικών μαχητικών. Αποχώρησαν στις 12:35. Συνολικά χθες τα τουρκικά μαχητικά σημείωσαν 26 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου ενώ δύο, από τα συνολικά 8 μαχητικά που έστειλε η Άγκυρα, ήταν οπλισμένα

Παράλληλα η Άγκυρα διατηρεί την ένταση και στην Κύπρο καθώς σε περιοχές του τεμαχίου 9 και του τεμαχίου 12 της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης κινείται από σήμερα το τουρκικό σεισμογραφικό «Μπαρμπαρός».

Σύμφωνα με νέα παράνομη Navtex που εξέδωσε αργά χθες η Τουρκία, το «Μπαρμπαρός» με συνοδευτικά σκάφη τα «Tanux-1» και «Apollo Moon» θα πραγματοποιήσει (παράνομες) σεισμογραφικές έρευνες στην περιοχή που περιγράφεται, μέχρι και τις 20 Αυγούστου.

Στο μεταξύ, το τελευταίο τριήμερο το τουρκικό γεωτρύπανο Yavuz, κινείται σε διάφορες κατευθύνσεις και σε ακτίνα μέχρι και ένα χιλιόμετρο περίπου από την αρχική θέση που βρισκόταν τις τελευταίες δύο εβδομάδες και δεν έχει σταθεροποιηθεί ακόμα σε συγκεκριμένο σημείο. Πληροφορίες του philenews.gr, αναφέρουν ότι με βοηθητικό πλοίο που θα έπρεπε να εξυπηρετεί το άλλο τουρκικό γεωτρύπανο – το Fatih (Πορθητής), στην περιοχή κατεβάζουν υποβρύχια ρομπότ ώστε να μελετήσουν την διαμόρφωση του βυθού και να καθορίσουν το σημείο γεώτρησης.