Απέκλεισε τη συνεργασία ΔΗΜΑΡ-ΣΥΡΙΖΑ ο Φώτης Κουβέλης

Ο Φώτης Κουβέλης περιέγραψε τον ΣΥΡΙΖΑ ως "πολιτικό εκκρεμές" και με αυτά τα λόγια, από τη συχνότητα του Ραδιοφώνου του Βήματος 99,2, απέρριψε την πιθανότητα μετεκλογικής συνεργασίας της Δημοκρατικής Αριστεράς με την Κουμουνδούρου.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, αλλά και την πιθανότητα η παρούσα Βουλή να εκλέξει, χωρίς τη διεξαγωγή εκλογών, νέα κυβέρνηση με νέο πρωθυπουργό.

Αναφερόμενος στο έργο της δικομματικής είπε ότι δεν προχωρεί σε μεταρρυθμίσεις, αλλά εφαρμόζει μια "βαθιά συντηρητική πολιτική", ενώ προανήγγειλε πως η ΔΗΜΑΡ θα καταθέσει πρόταση νόμου για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την καθιέρωση του συστήματος της "απλής αναλογικής".

Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα είναι αυτές που προβληματίζουν τον κ. Κουβέλη και εξηγεί: "παρά το γεγονός ότι τα όσα είπε ο κ. Δραγασάκης επιχειρούν να επαναπροσδιορίσουν κάποιες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, εξακολουθεί όμως να παραμένει το μεγάλο ερώτημα: τι θα γίνει με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, με τις διεθνείς συμβάσεις της χώρας".

"Τα όσα είπε ο κ. Δραγασάκης προσδιορίζονται και από έντονη ασάφεια, η οποία δεν επιτρέπει την αναζήτηση συγκεκριμένου πολιτικού στίγματος που θα δικαιολογεί να διαπιστώσει κανείς τη στροφή, την επαναφορά των πραγμάτων στον πολιτικό ρεαλισμό", τόνισε ο κ. Κουβέλης.

"Η αποχώρηση της Δημοκρατικής Αριστεράς αφήνει περιθώριο στους δύο συγκυβερνώντες, στα δύο συγκυβερνώντα κόμματα, να εφαρμόσουν μια πολιτική η οποία δεν είναι μεταρρύθμιση, αντιθέτως είναι μια βαθιά συντηρητική πολιτική", δήλωσε αναφορικά με το αποτέλεσμα που έχει η αποχώρηση του κόμματός του από τη συγκυβέρνηση.

Ερωτηθείς εάν υπήρξε συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για αλλαγή του εκλογικού νόμου, εν όψει των δημοτικών εκλογών, ο κ. Κουβέλης απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας ότι το μόνο θέμα που είχε τεθεί "ακροθιγώς κάποια στιγμή" ήταν η πιθανότητα να μετατεθούν οι εκλογές στην Αυτοδιοίκηση για να μην συμπέσουν με τις Ευρωεκλογές. Στο θέμα αυτό, όπως είπε, η ΔΗΜΑΡ επέμεινε ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν όπως προβλέπει ο νόμος.

Όσον αφορά στον εκλογικό νόμο, ο κ. Κουβέλης είπε ότι είχε εξαιρεθεί το θέμα από την προγραμματική συμφωνία, δεδομένου ότι υπήρχαν διαφορετικές θέσεις από τα άλλα δύο κόμματα, ενώ προανήγγειλε ότι η ΔΗΜΑΡ θα καταθέσει πρόταση νόμου για την καθιέρωση της "απλής αναλογικής".