Σήμερα το πρώτο δείπνο με μπιφτέκια από κρέας του σωλήνα!

Ο Dr Mark Post κάνει σήμερα το τραπέζι σε όποιον εκλεκτό το επιθυμεί. Θέλετε να πάτε; Αρκεί μόνον να ξέρετε ότι θα φάτε μπιφτέκι. Και τι μπιφτέκι; Από το πρώτο κρέας του σωλήνα!

Γιατί ο Dr Post δημιούργησε το πρώτο κρέας αποκλειστικά από βλαστοκύτταρα βοοειδούς. Και ανακοίνωσε ότι σήμερα Δευτέρα, θα το μαγειρέψει κιόλας.

Ως "πρώτη ύλη" που χρησιμοποιήθηκε είναι βλαστικά κύτταρα από αγελάδα.

Τι θα έχει στο πιάτο;

Ένα μπιφτέκι 142 γραμμαρίων. Το χρώμα του (άψητο) θα είναι γκρι και θα έχει μια γλιστερή υφή σαν καλαμάρι. Θα είναι 100% άπαχο και θα προστεθεί ελάχιστο λίπος ίσα όσο χρειάζεται για να μαγειρευτεί.

Το κρέας του μέλλοντος θα είναι το κρέας του σωλήνα

Οι επιστήμονες διατείνονται ότι η ανακάλυψη του κρέατος από βλαστοκύτταρα είναι πολλά υποσχόμενο. Στο μέλλον αναμένεται να μπορεί να παραχθεί κρέας από μια σταγόνα αίματος και με την τεχνική αυτή να παράγονται 4 εκατομμύρια μπιφτέκια (!) χωρίς να σφαγιαστεί ούτε ένα ζώο.

Εκτός της σημαντικής συμβολής της ανακάλυψης σε μια επισιτιστική κρίση, ευεργετικές θα είναι σύμφωνα με τους ειδικούς οι επιπτώσεις και στο περιβάλλον.

Τα κοπάδια παράγουν ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου πολύ μεγαλύτερες από ότι όλα τα αμάξια του πλανήτη. Για την ακρίβεια, παράγουν - όταν αερίζονται- το 39% του παγκόσμιου μεθανίου, το 5% του διοξειδίου του άνθρακα και 40% του νιτρικού οξέος.

Όπως έχει υπολογιστεί, για κάθε τόνο κρέατος απαιτούνται 67 στρέμματα χωραφιού. Για κάθε κιλό απαιτούνται έως 10 κιλά φυτών που πρέπει πρωτίστως να έχει καταναλώσει το ζώο για να φτάσει σε ηλικία σφαγής.

Αναλογιστείτε τις ποσότητες όταν ο μέσος Ευρωπαίος πολίτης καταναλώνει κάθε χρόνο:

  • 33 κοτόπουλα,
  • ένα γουρούνι,
  • τρία τέταρτα προβάτου,
  • ένα πέμπτο βοοειδούς.

Το τεχνητό κρέας, σύμφωνα με έκθεση του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, χρειάζεται πολύ λιγότερη ενέργεια για να παραχθεί ως τελικό προϊόν. Σύμφωνα με υπολογισμούς, για να φτάσει στον καταναλωτή χρειάζεται 45% λιγότερη ενέργεια από τα βοοειδή και περίπου ίση με αυτήν του κοτόπουλου. Επιπλέον, το συνθετικό κρέας απαιτεί 99% λιγότερη γη για βοσκή από ό,τι το κανονικό, έως 69% λιγότερο νερό και εκπέμπει 95% λιγότερα αέρια θερμοκηπίου.

Και αν δεν αγαπάτε το μοσχαρίσιο, σύντομα έρχεται και κοτόπουλο του σωλήνα. Και λουκάνικα του σωλήνα.

Το μόνο πρόβλημα που βλέπουν ενόψει οι επιστήμονες είναι οι μπριζόλες που είναι δύσκολο να παρασκευαστούν.