Γ. Βρούτσης: Το ασφαλιστικό ανοίγει πάλι τον Σεπτέμβρη

"Οι παράμετροι του ασφαλιστικού συστήματος είναι υπο εξέταση από τη στιγμή που η ποσοστιαία συνεισφορά του κρατικού Προϋπολογισμού στο σύνολο της ετήσιας συνταξιοδοτικής δαπάνης κυμαίνεται -εδώ και πολλά χρόνια- σε υψηλά επίπεδα», δηλώνει ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης,  σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real news.

Ερωτηθείς για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού, ο υπουργός σημειώνει ότι φέτος από την προβλεπόμενη συνολική δαπάνη των 27 δισ. για συντάξεις, ποσοστό μεγαλύτερο από 55% θα προέλθει από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

"Γνωρίζετε ήδη ότι με το νόμο 3863/10, ο οποίος υπενθυμίζω έχει ψηφιστεί από το 2010, θα επέλθουν στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης δομικές αλλαγές που θα εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου 2015", επισημαίνει, "που αφορούν στο νέο τρόπο υπολογισμού της σύνταξης, τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος, κ.λπ.  

Τονίζει ότι "είναι ήδη από σήμερα αναγκαία τόσο η εξειδίκευση και ο τρόπος εφαρμογής αυτών των αλλαγών, όσο και η ενδεχόμενη επικαιροποίηση τους υπο το πρίσμα των αλλαγών που έχουν μεσολαβήσει τα τρία τελευταία χρόνια". Αυτό θα είναι το αντικείμενο ειδικής Επιτροπής για το Ασφαλιστικό, που θα συγκροτηθεί το Σεπτέμβριο.

Ο υπουργός χαρακτηρίζει "πυρήνα του προβλήματος" την ενοποίηση των ταμείων και τονίζει ότι προχωρά "με γρήγορους ρυθμούς σε μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές προς την κατεύθυνση της ενοποίησης δομών και λειτουργιών". Ως παράδειγμα αναφέρει την πρόσφατη δημιουργία του Κέντρου Είσπραξης Οφειλών (ΚΕΑΟ) βασίζεται στην ενιαία αντιμετώπιση του προβλήματος της εισπραξιμότητας των ληξιπρόθεσμων  εισφορών, ενώ  σε εξέλιξη βρίσκεται και η πραγματική ενοποίηση των κλάδων εντός των ταμείων που προέκυψαν από παλαιότερες συγχωνεύσεις ταμείων κύριας σύνταξης.

Για άλλη μια φορά δηλώνει ότι "δεν θα υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις συντάξεων", συμπληρώνει ενώ, ναφερόμενος στις ομαδικές απολύσεις παραδέχεται ότι "μεταξύ των επικαιροποιήσεων του μνημονίου περιλαμβάνεται η  υποχρέωση της χώρας να χαρτογραφήσει το νομικό καθεστώς των ομαδικών απολύσεων σε σύγκριση με τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Εάν και εφόσον προκύψουν σημαντικές αποκλίσεις, τότε πρέπει να κοιτάξουμε το ενδεχόμενο διορθωτικών παρεμβάσεων".

 
Ερωτηθείς εάν τεθεί θέμα από την τρόικα κατάργησης των δώρων στον ιδιωτικό τομέα και θέμα μείωσης του κατώτερου μισθού τι θα πράξει η κυβέρνηση, ο υπουργός απαντά:

"Ζήτημα κατάργησης των δώρων στον ιδιωτικό τομέα ούτε υφίσταται για την κυβέρνηση ούτε έχει τεθεί από την τρόικα.  Όσον αφορά τον κατώτατο μισθό, το έχω πει πολλές φορές και το επαναλαμβάνω για μια ακόμη, ότι ο κατώτατος μισθός θα παραμείνει σταθερός στα σημερινά επίπεδα μέχρι και το τέλος του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, το τέλος του 2016".