Οι αξίες που πρέπει να μάθετε στο παιδί σας μέχρι τα πέντε του χρόνια!

Σίγουρα θέλετε το παιδί σας να είναι ανεξάρτητο, να έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό του, να είναι ευτυχισμένο και μεγαλώνοντας να μπορεί να κάνει χαρούμενο όποιον άνθρωπο βρεθεί δίπλα του. Για να το πετύχετε αυτό θα πρέπει να του διδάξετε από πολύ μικρή ηλικία τις πιο σημαντικές αξίες στη ζωή, όπως είναι η ειλικρίνεια, η αγάπη και ο σεβασμός.

Ειλικρίνεια 

Θα πρέπει να βοηθήσετε το παιδί σας να μάθει να βρίσκει πάντα τον τρόπο να λέει την αλήθεια και ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχετε είναι να είσαστε ειλικρινής...Φανταστείτε να σας ακούσει το παιδί σας να λέτε ψέματα για παράδειγμα στη μαμά του φίλου του για να αποφύγετε μία επίσκεψη γιατί είσαστε κουρασμένη λέγοντας "σήμερα δε γίνεται να έρθετε γιατί είμαι λίγο άρρωστη". Σίγουρα το παιδί σας θα σας ρωτήσει γιατί είπατε ψέματα, εσείς θα προσπαθήσετε να βρείτε μια δικαιολογία και το παιδί σας θα μπερδευτεί δεδομένου ότι του έχετε πει πως το ψέμα είναι κακό. Το πιο πιθανό είναι να συμπεράνει ότι για να λέτε εσείς ψέματα τελικά δεν είναι και τόσο κακό.

Να θυμάστε ότι τα παιδιά "κλέβουν" τις ατάκες των γονιών τους οπότε θα πρέπει να αποφεύγετε να λέτε μπροστά του ακόμα και το πιο αθώο ψέμα. Εκείνη την ημέρα λοιπόν που δεν επιθυμείτε επισκέψεις καλύτερα να πείτε "προτιμώ να το κάνουμε αύριο γιατί σήμερα είχα μία πολύ δύσκολη ημέρα".

Με κάθε ευκαιρία να του επισημαίνετε πόσο καλό είναι να είμαστε ειλικρινείς με τους άλλους.

Εάν το πιάσετε να σας λέει ψέματα δεν υπάρχει λόγος να αντιδράσετε υπερβολικά απλά βοηθήστε το να βρει τον τρόπο να σας πει την αλήθεια.

Σεβασμός

Θα πρέπει να μάθετε στο παιδί σας να σέβεται τα συναισθήματα των άλλων. Εάν για παράδειγμα όταν πηγαίνετε για ψώνια το παιδί σας συνηθίζει να γκρινιάζει και να παραπονιέται όλη την ώρα, εξηγήστε του ότι πρέπει να σεβαστεί το γεγονός ότι έχετε την ανάγκη να ξεχαστείτε και να χαλαρώσετε κοιτώντας τις βιτρίνες και ότι θα πρέπει να βρει και αυτό έναν τρόπο να περνάει καλά. Την επόμενη φορά λοιπόν ρωτήστε το τι χρειάζεται για να περάσει καλά και προτείνετέ του να πάρετε μαζί το αγαπημένο του παιχνίδι για να απασχολείται όση ώρα θα απολαμβάνετε τη βόλτα σας.

Το παιδί σας πρέπει να συνειδητοποιήσει πως με τη συμπεριφορά του και τις πράξεις του μπορεί να κάνει κάποιον να χαμογελάσει και να αισθανθεί όμορφα και φυσικά το αντίθετο και ότι είναι πολύ σημαντικό να νοιάζεται για τους άλλους.

Αγάπη

Δείξτε στους γύρω σας τα αισθήματα αγάπης που τρέφετε γι' αυτούς. Να αγκαλιάζεστε και να φιλιέστε με το σύζυγο σας όταν το παιδί σας είναι μπροστά, δείξτε του πόσο εκτιμάτε τη γιαγιά, τον παππού, τις θείες, τα ξαδέρφια και φυσικά μην αφήνετε ούτε μία ημέρα να περάσει χωρίς να του εκφράσετε την αγάπη σας. Μην αφήνετε την πρωινή βιασύνη ή την απογευματινή κούραση να σας κρατάει μακριά από την έκφραση αγάπης προς το παιδί σας.

Είναι σχεδόν σίγουρο πως όσο πιο συχνά του λέτε "σ' αγαπώ", όσο πιο συχνά το αγκαλιάζετε και το φιλάτε, τόσο πιο συχνά θα το κάνει και αυτό σε εσάς. Μόλις το παιδί σας νιώσει άνετα με το να εκφράζει την αγάπη του, τότε θα του έχετε διδάξει τη σπουδαιότερη αξία από όλες.