“Να φέρουμε τα πολιτικά μας εργαλεία, τα οποία είναι ακόμα ολοσχερώς τοπικά, στο επίπεδο των οικονομικών δυνάμεων, που είναι ήδη παγκόσμιες, έτσι ώστε να μπορέσει η πολιτική για ακόμα μία φορά να ελέγξει τις δυνάμεις, που βρίσκονται για την ώρα εκτός ελέγχου”, προτείνει σε αποκλειστική του συνέντευξη στην “Εφημερίδα των Συντακτών” ο Ζίγκμουντ Μπάουμαν, ίσως ο σημαντικότερος εν ζωή κοινωνιολόγος, εκτιμώντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί ακόμα να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα στο δρόμο για την επίτευξη αυτού του στόχου.
Περιγράφοντας τις αντιφάσεις της σύγχρονης εποχής, ο 88χρονος Μπάουμαν επισημαίνει: “Η τωρινή μας κρίση είναι πάνω απ' όλα μια κρίση πολιτικών εκπροσώπων – αν και σε τελευταία ανάλυση πρόκειται για μια κρίση εδαφικής κυριαρχίας. Κάθε τυπικά κυρίαρχη εδαφική οντότητα (κράτος) μπορεί να λειτουργεί στις μέρες μας ως σκουπιδοτενεκές για προβλήματα που έχουν την καταγωγή τους εκτός βεληνεκούς των οργάνων πολιτικού ελέγχου που διαθέτει”.
Εξάλλου, ο Μπάουμαν αναφέρεται και στις νέες μορφές κοινωνικών κινημάτωνμ αναλύοντας το ρόλο των στρωμάτων που ζουν στην επισφάλεια. “Τέτοιες αναγνωριστικές απόπειρες κινημάτων, εξακολουθούν να έρχονται στο προσκήνιο από πολλές γωνιές της κοινωνίας και κυρίως από το “πρεκαριάτο”, ένα ραγδαία αυξανόμενο κοινωνικό στρώμα που παραμένει "ενωμένο" μέχρι σήμερα, λόγω μιας αίσθησης ζωής πάνω σε κινούμενη άμμο ή στους πρόποδες ενός ηφαιστείου”, εξηγεί.
Κι αν το όνομα του Ζίγκμουντ Μπάουμαν σε αρκετούς δε λέει τίποτα, αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για έναν από τους λίγους διανοητές που έχουν δοκιμαστεί όχι μόνο στη θεωρία, αλλά και στην πράξη, στην αντίσταση κατά του ναζισμού, και έχει τιμηθεί με τα βραβεία Amalfi για την κοινωνιολογία και τις κοινωνικές επιστήμες (1990) και Adorno (1998).