New York Times: Το ελληνικό καράβι στρίβει

Ένα ιδιαίτερα αισιόδοξο άρθρο για την Ελλάδα φιλοξενεί στη σημερινή της έκδοση η International Herald Tribune, η διεθνής έκδοση των New York Times, το οποίο υπογράφει ο ανταποκριτής της εφημερίδας Ρότζερ Κόεν από τα Χανιά.

Όπως αναφέρει ο Κόεν, οι ταραχές σε Αίγυπτο και Τουρκία ωφέλησαν τις ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου, δίνοντας μία “ανάσα” και στην Ελλάδα μέσω του τουρισμού. “Η Ελλάδα, μετά από πέντε χρόνια που έφεραν την ανεργία στο 27% και την οικονομία συρρικνωμένη κατά πάνω από ένα πέμπτο χρειαζόταν ένα διάλειμμα. Έχει περάσει από οικονομική καταστροφή. Ακόμα χειρότερα για έναν υπερήφανο λαό, έχει αντιμετωπίσει τη γερμανική ταπείνωση”, σχολιάζει.

Ο αρθρογράφος εκφράζει την άποψη ότι παρά το “λάθος”, όπως το χαρακτηρίζει, της ΕΡΤ, ο Αντώνης Σαμαράς “κάνει τη στροφή”, επισημαίνοντας πως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών απομακρύνει τον κίνδυνο κατάρρευσης, τα σενάρια εξόδου από το ευρώ έχουν υποχωρήσει, οι μισθοί είναι πιο ανταγωνιστικοί, ενώ εκτιμά πως οι Έλληνες προσαρμόζονται σταδιακά στη νέα κατάσταση, “όπως έχουν κάνει πολλές φορές στο παρελθόν”.

Παραθέτει επίσης την περίπτωση μίας 24χρονης από την Κρήτη, η οποία σπούδασε πολιτικές επιστήμες στον Καναδά, όμως προτίμησε να επιστρέψει στην Κρήτη και βοηθά τον πατέρα της, που είναι ελαιοπαραγωγός. “Δε σχεδίαζα να γυρίσω πίσω, σκεφτόμουν μήπως έμενα στον Καναδά. Αλλά πριν από ένα χρόνο ήρθα και άρχισα να βοηθάω τον πατέρα μου και να μαθαίνω. Και ξέρετε, έχω μία φίλη που δουλεύει σε μία καφετέρια για 3 ευρώ την ώρα και φοβάται μήπως χάσει τη δουλειά της! Έχω έναν ξάδερφο που μόλις παράτησε τη σχολή στην Αθήνα για να έρθει εδώ και να δουλέψει τη γη με τον παππού του. Κι έτσι συνειδητοποίησα ότι το μέλλον μου είναι εδώ”, δήλωσε στον Κόεν.

Ο ανταποκριτής της International Herald Tribune κλείνει το άρθρο του με την εξής φράση: “Η Ελλάδα επιστρέφει στα βασικά. Στοιχηματίζω ότι σε μία δεκαετία από τώρα η σοδειά θα είναι πλούσια”.