Να επαναπροσδιορίσουν τον τρόπο συνεργασίας τους η Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προτείνει μέσα από editorial της η εφημερίδα Financial Times, επισημαίνοντας πως το σκεπτικό της συμμετοχής του ΔΝΤ στα προγράμματα διάσωσης των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου δεν ήταν ποτέ χρηματοπιστωτικής φύσεως, αλλά στηρίχθηκε στην τεχνογνωσία και την αποδεδειγμένη ικανότητα του Ταμείου να επιβάλει την πειθαρχία στους παραλήπτες της οικονομικής του βοήθειας.
Αυτή, αναφέρεται στο άρθρο, ήταν μία σωστή ιδέα, όμως πρακτικά οι Ευρωπαίοι έχουν υποβιβάσει το ΔΝΤ σε “δεύτερο βιολί”, κι έτσι ενώ το Ταμείο εκφράζει έντονη ανησυχία και δυσφορία για τα χρηματοδοτικά κενά και τα προβλήματα του ελληνικού προγράμματος, στην Ευρώπη οι μεγαλύτεροι “παίκτες” αρνούνται να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα αυτά.
Σύμφωνα με τους Financial Times, θα ήταν καλύτερο όχι μόνο για το ΔΝΤ και την Ευρωζώνη, αλλά και για την Ελλάδα, αν η Ευρώπη “εξαγόραζε” το μερίδιο του ΔΝΤ, αρχικά αναλαμβάνοντας το μερίδιο του ΔΝΤ στις μελλοντικές εκταμιεύσεις, και κατόπιν αναλαμβάνοντας σταδιακά το υπολειπόμενο άνοιγμα στην ονομαστική αξία.
“Αν είναι να πιστέψουμε τους ηγέτες της Ευρωζώνης που διαβεβαιώνουν ότι το πρόγραμμα δουλεύει, αυτό δε θα εξέθετε τους φορολογούμενους σε κανένα νέο κίνδυνο”, επισημαίνεται.
Βέβαια, οι Financial Times ξεκαθαρίζουν πως αυτή η κίνηση από μόνη της δε θα έφτιαχνε τα πάντα, καθώς θα χρειαζόταν και πάλι ένας επαναπρογραμματισμός της εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους, με ορατό τον κίνδυνο ενός νέου “κουρέματος”. Ωστόσο, “η απελευθέρωση του ΔΝΤ από τον πεθαμένο γάμο με την Ευρώπη θα καταστήσει πιο εύκολο για αυτό να πει την αλήθεια όπως τη βλέπει και δυσκολότερο για την Ευρωζώνη να αγνοήσει τα δικά της λάθη πολιτικής”, καταλήγει το άρθρο.