Με νέα μέτρα “απειλεί” το ΔΝΤ την Κύπρο, παρά την πρόοδο

Τη γνώριμη τακτική του “σκωτσέζικου ντους” εφαρμόζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Κύπρο, με την επικεφαλής της ομάδας του ΔΝΤ στο κλιμάκιο της τρόικας, Ντέλια Βελκουλέσκου, να μην αποκλείει το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, παρά την παραδοχή της ότι η πρόοδος στην εφαρμογή του μνημονίου είναι καλή και ότι τα αποτελέσματα όσον αφορά στο δημοσιονομικό τομέα ήταν καλύτερα από ό,τι είχε προβλεφθεί.

Σε συνέντευξή της στο ΡΙΚ η κ. Βελκουλέσκου επεσήμανε ότι ότι οι μακροοικονομικές αβεβαιότητες παραμένουν, καθώς προβλέπεται αθροιστική ύφεση περίπου 13% γι αυτό τον χρόνο και τον επόμενο. Ως εκ τούτου, είπε, επιβάλλεται συνεχής σύνεση, με στόχο τη διασφάλιση της σταθερότητας του οικονομικού τομέα, τη διατήρηση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας και την υλοποίηση των δομικών μεταρρυθμίσεων.

Η κ. Βελκουλέσκου κατέταξε πάντως στα θετικά τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα και τον τρόπο αποτελεσματικής είσπραξης των φόρων, ενώ έδωσε ιδιαίτερη σημασία στη μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας.

Επίσης, χαρακτήρισε σημαντικό βήμα προς τα εμπρός την πλήρη ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου και ορόσημο τον οδικό χάρτη που ετοιμάζει η Κύπρος για χαλάρωση των περιορισμών στις καταθέσεις και την διακίνηση κεφαλαίων.