Ταρακουνήθηκε το λεκανοπέδιο προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους και μικροζημιές σε κτίρια
Μνήμες από τον καταστροφικό σεισμό των 5,9 Ρίχτερ το 1999 «ξύπνησε» ο εγκέλαδος που χτύπησε σήμερα Παρασκευή 19 Ιουλίου την Αττική.
Ήταν 14:13 όταν ολόκληρη η Αττική άρχισε να ταρακουνιέται στους ρυθμούς των 5,1 Ρίχτερ με επίκεντρο 4 χλμ. βόρεια της Μαγούλας και 23 χλμ. βορειοδυτικά του κέντρου της Αθήνας. Το εστιακό βάθος εντοπίστηκε στα 12 χλμ., που σύμφωνα με τους σεισμολόγους είναι μικρό, ώστε να χαρακτηρίζεται ως επιφανειακό σεισμός και γι' αυτό έγινε τόσο έντονα αισθητός.
Μάλιστα, το ρήγμα από το οποίο προκλήθηκε ο σεισμός, βρίσκεται πολύ κοντά σε εκείνο της Πάρνηθας, που ενεργοποίησε τον μεγάλο σεισμό του 1999. Οι σεισμολόγοι καλούν τις αρχές και τους πολίτες να βρίσκονται σε εγρήγορση, καθώς όπως δηλώνουν, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα, ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό. Επισημαίνουν δε, ότι οι επόμενες 48 ώρες είναι κρίσιμες για την εξέλιξη του φαινομένου.
Τι λένε οι σεισμολόγοι για το φαινόμενο
Σύμφωνα με τον Διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Άκη Τσελέντη, ο οποίος μίλησε στο news.gr, από την έως τώρα εικόνα, φαίνεται να πρόκειται για τον κύριο σεισμό, ωστόσο διατήρησε κάποιες επιφυλάξεις, λέγοντας ότι η εξέλιξη του φαινομένου πατρακολουθείται.
Ο διευθυντής του Κέντρου Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, είπε μιλώντας στην ΕΡΤ, ότι παραμένει άγνωστο, αν ο σεισμός των 5,1 Ρίχτερ ήταν ο κύριος ή όχι, συνιστώντας ψυχραιμία και σημειώνοντας και αυτός, ότι το φαινόμενο παρακολουθείται από τους ειδικούς. Σημείωσε ακόμη, ότι αναμένεται να ακολουθήσουν δεκάδες μετασεισμοί τις επόμενες μέρες.
Ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού, Ευθύμιος Λέκκας, χαρακτήρισε θετικό το γεγονός, ότι οι σεισμικές δονήσεις που ακολούθησαν τα 5,1 Ρίχτερ, ήταν μεγέθους μέχρι 4,2 Ρίχτερ. Κάλεσε δε τους πολίτες να είναι ψύχραιμοι, καθώς θα ακολουθήσουν πολλοί μετασεισμοί.
Ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Μανώλης Σκορδίλης, μιλώντας στο Οpen TV, είπε ανέφερε ότι δεν μπορεί να πει κανείς με βεβαιότητα, ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό, αν και η ακολουθία οδηγεί προς αυτό το συμπέρασμα. Συμβούλεψε δε τους πολίτες να δείξουν ψυχραιμία, ενώ ανέφερε ότι αν επιβεβαιωθεί, ότι οι ακόλουθες δονήσεις μετά τον ισχυρό σεισμό ήταν μετασεισμική δραστηριότητα, αυτή θα κρατήσει κάποιες μέρες.
Αναφορές μικροζημιών και εγκλωβισμών σε ασανσέρ
Μετά το σεισμό έχει αναφερθεί μέχρι στιγμής μόνο ένας μικροτραυματισμός μίας εγκύου τουρίστριας στην λεωφόρων Πατησίων από πτώση σοβάδων. Δύο παλιά και ακατοίκητα σπίτια κατέρρευσαν στη Δραπετσώνα και τα Πετράλωνα, ενώ κατέρρευσε και ένας παλιός ταινιόδρομος που χρησιμοποιούταν για την μεταφορά εμπορευμάτων στην Πύλη Ε1 στον Πειραιά.
Επίσης, έχουν πέσει σοβάδες από κτίρια σε Αιγάλεω, Δραπετσώνα, Μοναστηράκι, Πατήσια και Μάνδρα, με αποτέλεσμα να προκληθοήυν σε κάποιες περιπτώσεις μικροζημιές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα, αλλά ευτυχώς όχι τραυματισμοί ανθρώπων. Στην οδό Αιόλου στο κέντρο της Αθήνας ο σεισμός προκάλεσε την πτώση του σταυρού στην εκκλησία της Αγίας Ειρήνης. Μικροζημιές καταγράφηκαν και στο κτίριο της Βουλής, όπου έσπασε τζάμι στον χώρο του Περιστύλιου, όπου γίνεται η Έκθεση Ρήγας Φεραίος, ενώ διαπιστώνονται ρωγμές σε σημεία των τοίχων.
Η Πυροσβεστική έχει δεχθεί έως τώρα 76 κλήσεις συνολικά για παροχή βοήθειας και απεγκλωβισμούς ατόμων λόγω του σεισμού στην περιοχή της Αττικής. Ειδικότερα, οι 45 κλήσεις αφορούν σε παροχή βοήθειας και οι 31 σε απεγκλωβισμούς ατόμων από ασανσέρ, όταν διακόπηκε το ρεύμα.
Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και τις τηλεπικοινωνίες
Ο σεισμός προκάλεσε διακοπές ρεύματος στο κέντρο της Αθήνας, σε περιοχές του Πειραιά και στο Αιγάλεω. Προβλήματα σημειώθηκαν και στις τηλεπικοινωνίες λόγω υπερφόρτωσης όλων των δικτύων, αφού αμέσως μετά τη σεισμική δόνηση, όλοι προσπαθούσαν να επικοινωνήσουν με τους δικούς τους ανθρώπους.
Την ίδια ώρα, κυκλοφοριακό κομφούζιο επικράτησε σε πολλούς δρόμους του λεκανοπεδίου, καθώς πολλοί ήταν αυτοί που στην ανησυχία τους βγήκαν στους δρόμους με τα αυτοκίνητά τους.
Η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού
Από την πρώτη στιγμή ο κρατικός μηχανισμός τέθηκε σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση τυχόν τραυματισμών και καταστροφών από τον εγκέλαδο. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έσπευσε στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ενώ άμεσα απογειώθηκαν δύο ελικόπτερα για να περιπολούν πάνω από την Δυτική Αττική και να αναφέρουν τυχόν ζημιές, ενώ επίγειες δυνάμεις της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής έσπευσαν στην περιοχή για να συνδράμουν τους πολίτες.
Την ίδια ώρα, σε επιφυλακή τέθηκαν όλες οι Μονάδες Υγείας της Αττικής, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν τραυματισμοί. Εκτός από το Θριάσιο Νοσοκομείο, το οποίο εφημέρευε σήμερα, σε συναγερμό τέθηκε και το Αττικό Νοσοκομείο, ως τα πιο κοντινά στο επίκεντρο του σεισμού νοσοκομεία.
Δείτε βίντεο-ντοκουμέντο από τη στιγμή του σεισμού που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.