Ελιξήριο νεότητας ένα φάρμακο για τον διαβήτη

Ένα χάπι διαβήτη μπορεί να έχει αποτελέσματα αντί-γήρανσης και να παρατείνει τη διάρκεια ζωής , αναφέρει μία νέα μελέτη που έγινε σε ποντίκια. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το φάρμακο, η μετφορμίνη, μιμείται τις επιδράσεις του δραστικού περιορισμού των θερμίδων - μίας μεθόδου που μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι επίσης ευνοεί το υγιές γήρας. Ωστόσο, το αν η μετφορμίνη ασκεί την ίδια δράση στους ανθρώπους παραμένει ασαφές, επισημαίνουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση "Nature Communications".

Οι ερευνητές από το Εθνικό  Ίδρυμα Γηράνσεως (NIA) των ΗΠΑ, χορήγησαν δύο δόσεις μετφορμίνης σε μεσήλικα αρσενικά ποντίκια, διαπιστώνοντας ότι η χαμηλότερη επιβράδυνε την εμφάνιση σχετιζόμενων με το γήρας νοσημάτων και παρέτεινε τη ζωή τους κατά 5%. Ωστόσο, η υψηλότερη δόση δρούσε αντίστροφα και μείωνε το προσδόκιμο επιβίωσης των ζώων.

Η μετφορμίνη είναι ένα από τα πιο ευρέως φάρμακα για τον διαβήτη τύπου 2 που εμφανίζεται κυρίως σε άτομα ηλικίας άνω των 40. Επίσης χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του μεταβολικού συνδρόμου, ένα συνδυασμό του διαβήτη, υψηλής αρτηριακής πίεσης και  παχυσαρκίας. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η μετφορμίνη μπορεί να επεκτείνει τη διάρκεια ζωής των απλών οργανισμών, όπως τα σκουλήκια, αλλά μελέτες σε μύγες και τα θηλαστικά είχαν δώσει αντικρουόμενα στοιχεία.

Ο επικεφαλής της έρευνας , δρ Ράφαελ ντε Κάμπο χαρακτήρισε τη δράση της χαμηλής δόσης του φαρμάκου ως ελπιδοφόρα, επισήμανε ότι πρέπει να γίνουν κλινικές μελέτες για να εξακριβωθεί αν ισχύει το ίδιο και στους ανθρώπους.