Οι αλλεργίες στα ζώα επιβαρύνουν το παιδικό άσθμα

Οι αλλεργίες στα ζώα μπορεί να οδηγήσουν στην εγκατάσταση του παιδικού άσθματος, μέχρι την αρχή της ενηλικίωσης, σύμφωνα με νέα μελέτη. Σουηδοί ερευνητές παρακολούθησαν παιδιά ηλικίας επτά και οκτώ ετών με άσθμα μέχρι την εφηβεία τους και βρήκαν ότι τα παιδιά με σοβαρό άσθμα και αλλεργίες στα ζώα είχαν κατά 83% άσθμα μέχρι την ηλικία των 19 ετών.

"Το άσθμα είναι μια δυναμική κατάσταση, η οποία συχνά υποχωρεί, αλλά επίσης συχνά έχει υποτροπές," είπε ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας Δρ. Μάρτιν Άντερσον.

Οι ερευνητές προκειμένου να διερευνήσουν την σχέση των παιδικών αλλεργιών στο τρίχωμα των ζώων και το επίμονο άσθμα, έδωσαν ερωτηματολόγια στους γονείς 248 παιδιών στη Σουηδία ηλικίας επτά και οκτώ με το άσθμα. Από τα αποτελέσματα φάνηκε ότι περίπου 43 παιδιά στην εφηβεία ήταν σε ύφεση.

Στην ηλικία των 19, σύμφωνα με την έκθεση στο περιοδικό Pediatrics, 84 παιδιά είχαν επίμονο άσθμα και 78 είχαν περιοδικό άσθμα, μια κατηγορία κάπου ανάμεσα σε μια επίμονη περίπτωση και πλήρη ύφεση.

Άλλοι παράγοντες όπως γονείς με άσθμα, που ζουν σε υγρό ή αγροτικές κατοικίες και το κάπνισμα των γονέων δεν φαίνεται να επηρεάζει την πιθανότητα εγκατάστασης του παιδικού άσθματος στην ενήλικη ζωή.

“Το άσθμα που συνοδεύεται από αλλεργίες στην παιδική ηλικία είναι ένα πιο δύσκολο πρόβλημα, το οποίο φαίνεται να μην ξεπερνιέται και να περνάει στο επόμενο στάδιο όπου πλέον γίνεται μία χρόνια κατάσταση", πρόσθεσαν οι ερευνητές.