Μεσανατολικό: Συνάντηση Ομπάμα-διαπραγματευτών στον Λευκό Οίκο

Στον Λευκό Οίκο βρέθηκαν σήμερα οι  Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι διαπραγματευτές, οι οποίοι άρχισαν χθες- για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια - νέο γύρο συνομιλιών, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι.

Ο Αμερικανός πρόεδρος μέχρι σήμερα δεν είχε εμπλακεί στις συνομιλίες, αφήνοντας τον Τζον Κέρι να πείσει τις δύο πλευρές να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Μάλιστα, η σημερινή συνάντηση δεν περιλαμβανόταν στο επίσημο πρόγραμμα του Ομπάμα, γιαυτό και παραμένει ασαφές εάν θα αναλάβει έναν πιο άμεσο ρόλο στις συνομιλίες, οι οποίες διεξάγονται στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Χθες πάντως, ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε την έναρξη των συνομιλιών ως "ένα ελπιδοφόρο βήμα προς τα εμπρός" αλλά προειδοποίησε ότι τους διαπραγματευτές περιμένει " σκληρή δουλειά και δύσκολες επιλογές" . 

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την συνάντηση στον Λευκό Οίκο ο Τζον Κέρυ, είπε ότι οι δύο πλευρές έχουν στόχο να φτάσουν σε μια τελική συμφωνία που θα ολοκληρώσει την πολύχρονη διαμάχη τους, τους επόμενους εννέα μήνες.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι θα ξανασυναντηθούν σε δύο εβδομάδες, στο Ισραήλ ή στα παλαιστινιακά εδάφη , για να ξεκινήσει πλέον η διαδικασία των επίσημων διαπραγματεύσεων.
"Όλα τα ζητήματα" θα είναι στο τραπέζι για διαπραγμάτευση" τόνισε ο Κέρυ.

Από την πλευρά του Ισραήλ επικεφαλής είναι η πρώην υπουργός Εξωτερικών, Τζίπι Λίβνι και από την πλευρά των Παλαιστινίων, ο επί πολλά έτη διαπραγματευτής Σαέμπ Ερεκάτ. Στην αμερικανική αντιπροσωπεία μετέχουν ο νέος ειδικός απεσταλμένος για τη Μ. Ανατολή, Μάρτιν Ιντίκ και ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα της περιοχής, Φιλ Γκόρντον. 

Όλοι πάντως έχουν συμφωνήσει να τηρήσουν διακριτική στάση για το περιεχόμενο των συνομιλιών. Η Λίβνι περιορίστηκε να πει στο ισραηλινό ραδιόφωνο ότι οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται σε "θετική ατμόσφαιρα". "Όλα τα θέματα έχουν τεθεί στο τραπέζι όμως αποφασίσαμε πως ότι συζητιέται μέσα στην αίθουσα των συνομιλιών δεν θα βγαίνει παραέξω", πρόσθεσε.

 

Αρχικά Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι συναντήθηκαν ξεχωριστά με την αμερικανική αντιπροσωπεία, ενώ σήμερα έγιναν και άλλες επιμέρους συναντήσεις.