Στις τελευταίες εκθέσεις για την πορεία του ελληνικού προγράμματος, τα στελέχη της τρόικας προειδοποιούν για ένα μεγάλο χρηματοδοτικό κενό που αναμένεται να προκύψει για το 2015 και το 2016, όταν και θα έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα. Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ελπίζει πως η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει αυτό το κενό.
Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters, ο κ. Στουρνάρας υποστηρίζει πως οι οικονομικοί κίνδυνοι έχουν πλέον υποχωρήσει και υπάρχουν μόνο πολιτικοί κίνδυνοι, που έχουν να κάνουν με την κόπωση των βουλευτών. “Οι βουλευτές απλώς αντανακλούν τον μέσο άνδρα και τη μέση γυναίκα, πρέπει να πιστέψουν πως υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ. Αν το πιστέψουν, θα συνεχίσουν να ψηφίζουν τα λίγα εναπομείναντα απαραίτητα μέτρα, αν δεν το πιστέψουν δε θα συνεχίσουν. Αυτός είναι ο μεγάλος κίνδυνος”, επισημαίνει.
Όσο για το ενδεχόμενο να ανοίξει νέο χρηματοδοτικό κενό στο ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Στουρνάρας εμφανίζεται αισιόδοξος. “Έχουμε τις δικές μας μεσοπρόθεσμες προβλέψεις, επομένως ας δούμε πρώτα αν υπάρχει κάποιο χρηματοδοτικό κενό, γιατί ξέρετε πως αυτά τα πράγματα είναι ευαίσθητα στους ρυθμούς της ανάπτυξης. Και αν υπάρξει, οπωσδήποτε δεν μπορούμε να το καλύψουμε με περικοπές μισθών ή συντάξεων, ή με αυξήσεις φόρων. Οποιοδήποτε κενό θα πρέπει να καλυφθεί μέσω μεταρρυθμίσεων”, δηλώνει.
Ερωτηθείς αν είναι πιθανό αν αποφευχθεί το χρηματοδοτικό κενό, απαντά καταφατικά και επαναλαμβάνει την εκτίμηση για ύφεση 4,2% για το 2013, που θα ακολουθηθεί από μικρή ανάπτυξη το 2014, ιδιαίτερα αν τα έσοδα από τον τουρισμό συνεχίσουν να έρχονται με τον ίδιο βελτιωμένο ρυθμό.
Ο κ. Στουρνάρας αρνείται να τοποθετηθεί αναφορικά με ένα μελλοντικό “κούρεμα” ελληνικού χρέους, σημειώνοντας πως “για μένα τώρα οι κύριες προτεραιότητες είναι να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα και να παράγουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης του χρόνου”. Προσθέτει επιπλέον πως “αν έχουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για ένα ή δύο τρίμηνα και την ίδια στιγμή έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, τότε όλα είναι πιθανά, ακόμα και να βγούμε στις αγορές του χρόνου”.
Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχεται ακόμα ότι στην αρχή της θητείας του πέρασε πολύ δύσκολες στιγμές στις συνεδριάσεις του Eurogroup, αλλά τώρα έχει “μόνο φίλους”. “Δε θέλετε να ξέρετε τι άκουσα όταν πήγα για πρώτη φορά στο Eurogroup – όχι μόνο από τον Σόιμπλε και τη Μαρία Φέκτερ, αλλά και από άλλους”, αναφέρει, ξεκαθαρίζοντας πως “τώρα τα πράγματα είναι πολύ, πολύ καλύτερα. Τώρα έχω μόνο φίλους στο Eurogroup και όλοι εκτιμούν την τεράστια προσπάθεια”.