Δημοσιονομικό κενό 4 δισ και δυσθεώρητες αποκρατικοποιήσεις 3,5 δισ.

Δημοσιονομικό κενό 3,4 δισ. το 2015 και 4 δισ. συνολικά έως το τέλος του 2016, προβλέπει για την Ελλάδα η Κομισιόν στην έκθεση της που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Από την άνοιξη του 2014, ξεκινά να υπάρχει χρηματοδοτικό κενό 3,8 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την ίδια έκθεση.

Επίσης, σημαντικά μειωμένο είναι το ποσό των εσόδων που αναμένονται από τις αποκρατικοποιήσεις για το 2013: 1,6 δισ. ευρώ από τα 2,5 δισ. που ήταν προηγουμένως. Όμως, για το 2014 ο πήχυς ανεβαίνει σε δυσθεώρητα ύψη με την Κομισιόν να ζητά από την Αθήνα να πετύχει έσοδα 3,5 δισ. ευρώ, δηλαδή 1 δισ. ευρώ παραπάνω από αυτό που προέβλεπε το μνημόνιο του Μαΐου.

Σημειώνεται επίσης ότι η συρρίκνωση της δημόσιας διοίκησης συνεχίζεται όμως υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις.

Ποια είναι τα προαπαιτούμενα προς την Αθήνα

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στα προαπαιτούμενα που θέτουν οι δανειστές, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου οπότε επιστρέφει η τρόικα, η χώρα μας θα πρέπει:

Μέχρι τέλη Αυγούστου, να οριστικοποιηθεί η αναδιάρθρωση, μέσω σημαντικής μείωσης προσωπικού και εγκαταστάσεων, των εταιριών ΕΛΒΟ, ΕΑΣ και Λάρκο, σε ευθυγράμμιση και με την κοινοτική νομοθεσία για τις κρατικές ενισχύσεις, με στόχο την ιδιωτικοποίηση ή το κλείσιμο των μονάδων. Η υλοποίηση θα πρέπει να γίνει το αργότερο μέχρι τέλος Δεκεμβρίου.

Θα πρέπει να υπάρχουν οριστικές αποφάσεις για τους 12.500 δημόσιους υπαλλήλους που εντάσσονται στο πρόγραμμα κινητικότητας.

Επιπλέον, κυβέρνηση θα πρέπει να επιβεβαιώσει τις ανεξόφλητες οφειλές φορέων της Γενικής Κυβέρνησης σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, καθώς και να αποπληρώσει όλες τις μη αμφισβητούμενες οφειλές εντός του Αυγούστου.

Τέλος, μέχρι τα τέλη αυτού του μήνα, δηλαδή μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη, θα πρέπει να αναθεωρηθεί με νομοθετική πράξη ο Κώδικας περί Δικηγόρων (Ν. 3026/1954), με στόχο την απελευθέρωση του επαγγέλματος.