Στο Ζωολογικό Κήπο του Σινσινάτι ζει η Σούσι, ένας 9χρονος θηλυκός ρινόκερος της Σουμάτρας και πραγματικός απόγονος των μαλλιαρών ρινόκερων της εποχής των παγετώνων.
Αυτή την εβδομάδα δέχτηκε μια επίσκεψη από τον Χάραπαν, τον εξάχρονο αδελφό της, ο οποίος μεταφέρθηκε εδώ από το Λος Άντζελες για μια προγραμματισμένη αναπαραγωγή (φωτ).
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η... αιμομιξία είναι η μόνη λύση για αυτό το είδος που κινδυνεύει με εξαφάνιση καθώς μόλις 100 τέτοιοι ρινόκεροι ζουν στο φυσικό τους περιβάλλον στην Νοτιοανατολική Ασία.
Εν τω μεταξύ, στον Ζωολογικό Κήπο της Αδελαϊδας στην Αυστραλία, γιορτάζουν ακόμη τα γεννητούρια των χελωνών των Δυτικών Βάλτων, ενός είδους που κινδυνεύει με εξαφάνιση. Το πρόγραμμα αναπαραγωγής που έχει υιοθετηθεί εδώ, βοηθά ώστε να αυξηθούν αυτά τα ερπετά.
"Το να τα οδηγήσουμε ξανά στην άγρια φύση και να αυξήσουμε τον αριθμό τους είναι τρομερά σημαντικό. Είναι ένα είδος που κινδυνεύει με εξαφάνιση" επισημαίνει ο Μπράντι Ντάρελ, ερευνητής ερπετών στο Ζωολογικό Κήπο του Περθ.
Για πολλούς βιολόγους ωστόσο, η "ενδογαμία" μπορεί να οδηγήσει σε ζώα που δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να επιβιώσουν στην άγρια φύση.
Όμως,οι ερευνητές είναι αισιόδοξοι ότι μέσω αυτού του προγράμματος, οι χελώνες των Δυτικών Βάλτων δεν θα κινδυνεύουν πλέον με εξαφάνιση.
Στην Αδελαίδα, η περίοδος αναπαραγωγής μόλις άρχισε. Οι ενήλικες χελώνες ζυγίζονται, πριν ζευγαρώσουν στις δεξαμενές. Το πρόγραμμα διαθέτει αυτή τη στιγμή 11 χελώνες. Σύντομα αυτές θα αυξηθούν, καθώς θα ενταχθούν και χελώνες από το αντίστοιχο πρότζεκτ του Ζωολογικού Κήπου του Περθ.
Στο Περθ έχουν καταφέρει να αναπαράγουν περίπου 600 χελώνες τα τελευταία 25 χρόνια και 180 από αυτές έχουν επιστρέψει στη φύση με επιτυχία.