Η πανσέληνος μπορεί να διαταράξει τον ύπνο μας, σύμφωνα με νέα μελέτη. Οι ερευνητές βρήκαν στοιχεία της "σεληνιακής επιρροής" σε μια μελέτη με 33 εθελοντές οι οποίοι κοιμόντουσαν αυστηρά σε ελεγχόμενες συνθήκες εργαστηρίου.
Όταν η Σελήνη ήταν στρογγυλή, οι εθελοντές χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο για να κοιμηθούν και είχαν χειρότερη ποιότητα ύπνου, παρά το γεγονός ότι κλείστηκαν σε ένα σκοτεινό δωμάτιο. Είχαν επίσης μια μεγάλη μείωση στα επίπεδα της ορμόνης μελατονίνης που είναι συνδεδεμένη με το βιολογικό μας ρολόι. Όταν υπάρχει σκοτάδι, ο οργανισμός παράγει πιο πολλή μελατονίνη, ενώ σε φωτεινές συνθήκες παράγει λιγότερη.
Η έκθεση μας σε έντονο φως το βράδυ ή σε πολύ φως κατά την διάρκεια της μέρας μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή της μελατόνινης από το σώμα. Ωστόσο οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Basel της Ελβετίας, υποστήριξαν ότι οι διαταραχές στον ύπνο λόγω της πανσελήνου είναι άσχετες με την φωτεινότητα.
Οι εθελοντές δεν γνώριζαν τον σκοπό της μελέτης και δεν μπορούσαν να δουν το φεγγάρι από τα κρεβάτια τους στο εργαστήριο ύπνου των ερευνητών. Ο καθένας πέρασε δύο ξεχωριστές βραδιές στο εργαστήριο υπό στενή παρακολούθηση. Τα ευρήματα της μελέτης κατέδειξαν ότι στην πανσέληνο, η δραστηριότητα του εγκεφάλου που σχετίζεται με βαθύ τον ύπνο μειώθηκε σχεδόν κατά το ένα τρίτο, το ίδιο και τα επίπεδα της μελατονίνης. Οι εθελοντές επίσης χρειάστηκαν πέντε λεπτά περισσότερο για να κοιμηθούν και κοιμήθηκαν 20 λεπτά λιγότερο όταν υπήρχε πανσέληνος.
Μερικοί άνθρωποι μπορεί να είναι εξαιρετικά ευαίσθητα στο φεγγάρι, λένε οι ερευνητές. "Ο σεληνιακός κύκλος φαίνεται να επηρεάζει τον ανθρώπινο ύπνο, ακόμη και όταν κάποιος δεν "δει" το φεγγάρι και δεν γνωρίζει την πραγματική φάση της σελήνη", ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Καγιόχεν.