Αναζωπύρωση των κοινωνικών ταραχών στην Τυνησία

Χιλιάδες Τυνήσιοι συγκεντρώθηκαν σήμερα έξω από το κτήριο του υπουργείου Εσωτερικών στην Τύνιδα διαμαρτυρόμενοι για τη δολοφονία του σημαίνοντος στελέχους της αντιπολίτευσης, Μοχάμεντ Μπράχμι.

Οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα κατά της κυριαρχούμενης από τους ισλαμιστές κυβέρνησης και ζητούσαν την παραίτησή της. Οι χιλιάδες αντικαθεστωτικοί έκαναν πορεία στην κεντρική λεωφόρο της Τύνιδας Χαμπίμπ Μπουργκίμπα, αλλά και έξω από το νοσοκομείο Μαχμούντ Μάτρι, όπου μεταφέρθηκε ο δολοφονημένος πολιτικός. Οι συγκεντρωμένοι, σύμφωνα με μαρτυρίες, απέκοψαν την κυκλοφορία σε οδικούς άξονες και έβαλαν φωτιά σε λάστιχα.

Στην πόλη Σίντι Μπουζίντ- γενέτειρας του Μπράχμι-  διαδηλωτές πυρπόλησαν  τα κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος  κόμματος Ενάχντα, το οποίο έσπευσε να καταδικάσει την δολοφονία του Μπράχμι. Η Σίντι Μπουζίντ είναι η πόλη από την οποία άρχισαν οι εξεγέρσεις της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης, πριν από δύο χρόνια, που οδήγησαν και στην πτώση του προέδρου Μπεν Άλι.

Την ίδια ώρα, Ηητυνησιακή αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει εκατοντάδες διαδηλωτές που επιχείρησαν να εισβάλουν σε ένα κυβερνητικό κτίριο στο Σφαξ, στα νότια της χώρας,

Εν τω μεταξύ, το μεγαλύτερο εργατικό σωματείο στη Τυνησία, η UGTT, ανακοίνωσε πως αύριο προκηρύσσει γενική απεργία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του Μπράχμι.

Η δολοφονία του 58χρονου Μοχάμεντ Μπράχμι, είναι η δέυετρη δολοφονία πολιτικού της κοσμικής αντιπολίτευσης, μετά από εκείνη του Σόκρι Μπελάιντ, ηγέτη του Δημοκρατικού Κινήματος Πατριωτών και στελέχους του Λαϊκού Μετώπου, στις 6 Φεβρουαρίου, στην Ελ Μενζάχ.

Ο πρόεδρος της Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης ανακοίνωσε ότι η Παρασκευή κηρύσσεται ημέρα εθνικού πένθους για τη δολοφονία του Μπράχμι.

Την δολοφονία του Μπράχμι καταδίκασες η διεθνή κοινότητα ενώ οι ΗΠΑ κάλεσαν τις τυνησιακές αρχές να ερευνήσουν εξονυχιστικά την υπόθεση και να προσάγουν τους υπεύθυνους στη δικαιοσύνη.

"Αυτή δεν είναι η πρώτη πολιτική δολοφονία μετά την επανάσταση της Τυνησίας και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τέτοιες ειδεχθείς πράξεις στη δημοκρατική Τυνησία" ανέφερε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρί Χαρφ.