Η ντίβα του γαλλικού κινηματογράφου

Η ντίβα του γαλλικού κινηματογράφου

Έχει κερδίσει την αναγνώριση μέσα από εξαιρετικές ερμηνείες που έχουν μαγνητίσει κοινό και κριτικούς. Είναι από τις μοναδικές ηθοποιούς που παρά το γεγονός ότι σπάνια πρωταγωνιστεί σε εμπορικές ταινίες είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και αγαπητή. Γνωστή στη χώρα της απλά ως "La Binoche", η βραβευμένη με Oscar Juliette Binoche θεωρείται η πιο επιτυχημένη και η πιο ταλαντούχα Γαλλίδα ηθοποιός της γενιάς της.  

Η Juliette Binoche γεννήθηκε το Μάρτιο του 1964 στο Παρίσι. Από την πλευρά της μητέρας της έχει πολωνικές ρίζες με τους διανοούμενους παππούδες της να έχουν φυλακιστεί στο Άουσβιτς κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η μητέρα της Monique Stalens ήταν ηθοποιός και δασκάλα υποκριτικής και ο πατέρας της Jean-Marie Binoche, ηθοποιός και σκηνοθέτης. Οι γονείς της χώρισαν όταν η Juliette ήταν μόλις τεσσάρων χρόνων και αποφασισμένοι να κυνηγήσουν την καριέρα τους έστειλαν εκείνη και την αδερφή της Marion σε οικοτροφείο. "Δεν ήμασταν οικογένεια, ζούσαμε χωριστά", έχει πει σε συνέντευξή της η ηθοποιός. "Ήταν φρικτό. Σε αυτό όμως οφείλεται ό,τι έχω μέχρι καταφέρει σήμερα. Όταν έχεις τα πάντα, δεν προσπαθείς. Η έλλειψη είναι που σε οδηγεί να αναζητήσεις κάτι καλύτερο για τη ζωή σου". Ίσως η εγκατάλειψη που βίωσε στα παιδικά της χρόνια είναι και ο λόγος που στράφηκε στο μαγικό κόσμο του θεάτρου. "Ήταν ο τρόπος να ριζώσω κάπου μαζί με άλλους ανθρώπους. Ήταν ο τρόπος να βρω μια άλλη οικογένεια". Η Juliette σε ηλικία 15 χρόνων έφυγε από το οικοτροφείο και μαζί με την αδερφή της νοίκιασαν ένα μικρό διαμέρισμα στο Παρίσι. Χάρη στο ταλέντο της στην υποκριτική κατάφερε γρήγορα να κερδίσει ρόλους στο θέατρο ώστε να μπορεί να βγάζει κάποια χρήματα ενώ σύντομα υπήρξε ενδιαφέρον από την Εθνική Ακαδημία Δραματικής τέχνης. Δύο χρόνια μετά αποφάσισε να παρατήσει τις σπουδές της ώστε να εστιάσει την προσοχή της στην επαγγελματική της σταδιοδρομία.

Το 1983 έκανε το ντεμπούτο της στη μεγάλη οθόνη με την ταινία "Liberty Belle" και δύο χρόνια μετά κέρδισε την προσοχή κοινού και κριτικών με τις ταινίες "Hail Mary" και "Rendez-vous", η οποία απέσπασε βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών.

Το 1988 σημείωσε μεγάλη επιτυχία όταν πρωταγωνίστησε στην ταινία "The Unbearable Lightness of Being", βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Τσέχου συγγραφέα Milan Kundera. Παρά την ανοδική της πορεία στην Αμερική, η Juliette απέρριψε τους ρόλους στις μεγάλες παραγωγές Jurassic Park και Mission: Impossible και το 1991 προτίμησε να πρωταγωνιστήσει στη γαλλική ταινία "The Lovers on the Bridge" και ένα χρόνο μετά στο "Damage" του Louis Malle κερδίζοντας μία υποψηφιότητα για βραβείο César. Το 1993 πρωταγωνίστησε στην ταινία "Blue" της διάσημης τριλογίας του Krzysztof Kieslowski, για την οποία απέσπασε ένα βραβείο Cesar και ένα βραβείο Καλύτερης ηθοποιού στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.

Η Juliette το 1996 κέρδισε διεθνή αναγνώριση και ένα Oscar χάρη στην ερμηνεία της στην εκπληκτική ταινία "English Patient", ωστόσο μετά την επιτυχία της για άλλη μια φορά απομακρύνθηκε από τα φώτα της δημοσιότητας προτιμώντας το 1997 να εμφανιστεί στη σκηνή του θεάτρου του Λονδίνου, το 2000 στην παραγωγή του Broadway "Betrayal" και σε αρκετές γαλλικές ταινίες.

Το 2000 πρωταγωνίστησε στο "Chocolat" με το Johnny Depp, κερδίζοντας μια υποψηφιότητα για Oscar και ακολούθησαν αρκετές ταινίες μεταξύ των οποίων οι "Flight of the Red Balloon" το 2007 και "Certified Copy" το 2010, για την οποία κέρδισε βραβείο Καλύτερης Ηθοποιού στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών.

Σε ό,τι αφορά την προσωπική της ζωή, η Juliette είναι μητέρα δύο παιδιών της Hana την οποία απέκτησε με τον ηθοποιό Benoît Magimel, τον οποίο συνάντησε στην ταινία "Les Enfants du Siècle" το 1999 και του Raphaël τον οποίο απέκτησε με τον André Halle. Η ηθοποιός διατηρούσε μακροχρόνια σχέση με το Leos Carax, το σκηνοθέτη της ταινίας "Lovers on the Bridge", για ένα διάστημα έβγαινε με τον ηθοποιό Olivier Martinez και από το 2005 έως το 2009 είχε σχέση με τον Αργεντινό σεναριογράφο και σκηνοθέτη Santiago Amigorena. "Μου έχουν κάνει πρόταση γάμου τέσσερις φορές. Δύο φορές στην αρχή της σχέσης και δύο στο τέλος της. Δεν έχω πει ποτέ όχι, απλά δεν έδινα απάντηση", αποκάλυψε η ηθοποιός, η οποία έχει πει δεν έχει παντρευτεί μέχρι σήμερα καθώς παλεύει να βρει το τέλειο ταίρι. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Juliette από το 1992 υποστηρίζει τη γαλλική ανθρωπιστική οργάνωση Enfants d'Asie και μεταξύ άλλων ενεργειών έχει χρηματοδοτήσει την κατασκευή του σπιτιού των πέντε ορφανών παιδιών από την Καμπότζη τα οποία έχει βαφτίσει.