Γερμανικές αιχμές για μεροληψία ανώτατου δικαστή στην υπόθεση του PSI

Καταγγελία στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετική με υπόνοια μεροληψίας στην υπόθεση που αφορά το "κούρεμα" των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου κατέθεσε προ ημερών η γερμανική Ένωση Προστασίας Επενδυτών Κεφαλαίου (SdK).

Το θέμα έφερε στη δημοσιότητα η γερμανική οικονομική ιστοσελίδα businessportal24.com με είδηση η οποία τιτλοφορείται "Ελλάδα : Προκατειλημμένος Δικαστής".

Η καταγγελία αναφέρει πως στη σύνθεση της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας στις 22 Μαρτίου 2013, στην οποία συζητήθηκαν οι αιτήσεις ακύρωσης κατά των πράξεων της Ελληνικής Κυβέρνησης, με τις οποίες επιβλήθηκε η τροποποίηση των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου και η υποχρεωτική  ανταλλαγή των ομολόγων μετείχε και ο Αντιπρόεδρος του ΣτΕ κ. Αθ. Ράντος, η κόρη του οποίου είναι δικηγόρος και συγκεκριμένα συνεργάτης δικηγορικής εταιρείας , η οποία εκπροσώπησε κατά την δικάσιμο της 22ας Μαρτίου εντολείς κατόχους ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου.

"Θεωρούμε ότι το στοιχείο αυτό όφειλε να οδηγήσει τον Αντιπρόεδρο του δικαστηρίου σας, κ. Ράντο σε δήλωση αυτοεξαίρεσης και πάντως συνιστούσε λόγο εξαίρεσης, αφού δημιουργούσε υπόνοια μεροληψίας αδιαφόρως αν η μεροληψία αυτή θα μπορούσε να είναι υπέρ ημών των αιτούντων", σημειώνεται στη σχετική καταγγελία.

Η SdK χαρακτηρίζει το ζήτημα αυτό "μεγάλης σπουδαιότητας" και ζητά να τεθεί υπόψη του Αντιπροέδρου του ΣτΕ κ. Αθ. Ράντου, καθώς επίσης υπόψη και του Αντιπροέδρου του Ανώτατου Δικαστηρίου κ. κ. Νικ. Σακελλαρίου, ο οποίος είναι ο αρχαιότερος δικαστής της σύνθεσης της Ολομέλειας του Δικαστηρίου που επαλείφθηκε των επίδικων αιτήσεων ακύρωσης.

Το businessportal24.com αναφέρει στο δημοσίευμα του πως δεν είναι σαφές το πότε και με ποιο τρόπο το Συμβουλίου της Επικρατείας θα απαντήσει στην καταγγελία της γερμανικής Ένωσηw Προστασίας Επενδυτών Κεφαλαίου. Σημειώνεται πως η γερμανική Ένωση Προστασίας Επενδυτών Κεφαλαίου εκπρόσωπει πολλούς Γερμανούς ομολογιούχους που "κουρεύτηκαν" στα πλαίσια του PSI.